1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Jaan Poska ristimiskiriku juures tulevad taas talgud
Jaan Poska ristimiskiriku juures tulevad taas talgud

Jaan Poska ristimiskiriku juures tulevad taas talgud

Laiuse õigeusu kiriku torni konserveermistööd
Fotod: Vaido Laurimäe

Projekti Teeme Ära raames toimuvad ka tänavu talgud Jõgeva vallas Laiuseväljal asuva Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku vana kirikuhoone ümbruse korrastamiseks. Kirik on tuntuks saanud tulevase riigimehe ja Tartu rahu läbirääkimiste Eesti delegatsiooni juhi Jaan Poska (1866–1920) ristimiskirikuna ja asub tema sünnimaja naabruses.

Talgujuht Anne Räppi ütles, et Laiuseväljal paikneva pühakoja juures korraldatakse talgud viiendat korda. “Mõned kuud tagasi viisid ettevõtjate Vaido Laurimäe, Juss Maureri ja Ain Viigi juhitavad Jõgeva valla firmad läbi kirikutorni konserveerimistööd. Panustati nii tööjõu, materjalide kui ka masinatega . Seoses sellega on meil võimalused ja vajadus suuremaks töötegemiseks. Maapinda, kus töötasid masinad, tuleks planeerida, laiali ajada liiv, suured kivid kokku veeretada. Küllap ootab ees teisigi töid.”

Räpp märkis, et talgulistel palutakse kaasa võtta raudreha, looreha, töökindad, piknikukorv ja mõistagi reibas töömeeleolu. “Vaimutoiduks on teadmised aja- ja kultuuriloolisest paigast,” lisas ta. Põhjalikud teadmised Laiuseväljal asuvast apostlik-õigeusu kirikust on omaaegsel Tartu Ülikooli inglise keele õppejõul ja usutegelasel Georg Allikul, kes ka ise talgutel kaasa löömas.

“Väga hea, et Jõgeva vallas asuvat Eesti ajalooga ja Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaga seotud paika väärtustatakse. Objekti põhjalikum kordasaamine eeldaks aktivisti, kes asjaajamist pidevalt juhiks. Pühakoja lagunenud saaliosa taastamiseks on tehtud Eesti Apostlik-Õigeusu Kirikule ka pakkumine.

“Igati teretulnud on kiriku ümbruse kordategemine talgute korras. Ka torni konserveerimise ajal lõid kaasa mitmed ümberkaudsed inimesed,” ütles Nordic Log Expert OÜ juhataja Vaido Laurmäe.

Talgud “Poska” kiriku juures on pühapäeval, 6. mail. Täpsem info Teeme Ära kodulehel.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews