1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. JÄÄTMETE TAASKASUTUS I Erki Savisaar: jäätmete taaskasutuse eest võiksid vastutada omavalitsused
JÄÄTMETE TAASKASUTUS I Erki Savisaar: jäätmete taaskasutuse eest võiksid vastutada omavalitsused

JÄÄTMETE TAASKASUTUS I Erki Savisaar: jäätmete taaskasutuse eest võiksid vastutada omavalitsused

Riigikogus läbis kolmapäeval esimese lugemise seaduseelnõu, mille eesmärk on tõhustada jäätmete ringlusesse võtmist ja taaskasutamist. Riigikogu keskkonnakomisjoni esimehe Erki Savisaare sõnul ei ole võimalik jäätmete taaskasutamise eesmärke saavutada enne, kui riik ei tee jäätmehoolduse korralduses struktuurseid muudatusi.

„2020. aastaks seatud eesmärki võtta ringlusse 50% olmejäätmeid me saavutada ei suutnud. 2025. aastaks võetud eesmärki on võimalik saavutada, aga selleks peame tegema ka ise sammu edasi,“ ütles Savisaar. „Vaja on selgeid juhiseid, kes mille eest vastutab, kvaliteetset aruandlust ja toimivat järelevalvet.“

Savisaare sõnul peaks Eesti võtma eeskuju Põhjamaadest, kus peamiselt kannavad vastutust omavalitsused. „Kohalikel omavalitsusel peab olema juhtroll koos kontrollisüsteemiga. Sellise rolli täitmiseks on otstarbekas korraldada omavalitsuste- vahelist koostööd ja ühiseid investeeringuid, sest puhtam ning säästvam keskkond peab olema kõigi omavalitsuste prioriteet,“ ütles Savisaar.

„Mõistagi on vaja jätkuvalt teha paremat teavitustööd, et kõik, kes jäätmeid tekitavad, annaksid ka oma panuse,“ ütles Savisaar.

Head Uudised GoodNews