1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Jakobsoni kõnevõistluse parim oraator on Kristi Antonov Peipsi gümnaasiumist
Jakobsoni kõnevõistluse parim oraator on Kristi Antonov Peipsi gümnaasiumist

Jakobsoni kõnevõistluse parim oraator on Kristi Antonov Peipsi gümnaasiumist

Kõnepidajad ja nende juhendajad Torma põhikoolis
Fotod: Vairi Niinep

Carl Robert Jakobsoni nimelises Torma põhikoolis toimunud XI Jakobsoni kõnevõistluse võitis Peipsi gümnaasiumi 11. klassi õpilane Kristi Antonov.

Jakobsoni kõnevõistlus „Isamaa on meile püha“ algas Torma koolimaja ees asuva Carl Robert Jakobsoni monumendi juures traditsioonilise mälestustseremooniaga. Osalejad erinevatest koolidest esitasid esmalt enda väljavalitud katkendi Carl Robert Jakobsoni kolmest isamaakõnest, pärast kohvipausi aga omaloomingulise kõne teemal „Isamaa on meile püha“.

Parimaks hinnatud kõneleja, Peipsi gümnaasiumi neiu Kristi Antonov tugines oma esinemises mõttele „Läbi raskuste tähtede poole“. Tema kõnet läbis mõte, et inimene liigub edasi ja saavutab edu vaid läbi raskuste. „Esimesed kukkumised ja ülestõusmised viivad inimest samm-sammult tema enda tähe poole,” toonitas Kristi, kelle juhendajaks on õpetaja Natalja Rakša-Kruus. Kristi Antonov rõhutas ka laulupidude olulisust Eesti aja- ja kultuuriloos. „Laulud on ju Eestimaa inimesi läbi aegade ühendanud,“ ütles ta usutluses Vooremaale. „Mul on rõõm, et sain kõnevõistlusel öelda kõik, mis on südamel,“ sõnas tütarlaps pärast võitjaks kuulutamist.

Võitja Kristi Antonov ja juhendaja õpetaja Natalja Rakša Kruus

Kõik Jakobsoni kõnevõistlusel osalenud noored said kingituseks meenekoti raamatukaupluse kinkekaardi ja maiustustega. Võitjat Kristi Antonovit autasustati Carl Robert Jakobsoni nahkköites „Kolme isamaakõne“ ja 35 euroga, mis suurusjärgult meenutab Jakobsoni pildiga 500-kroonist.  Žüriis hindasid kõnesid veerand sajandit Torma põhikooli direktorina juhtinud Toomas Aavasalu, Kurgjal asuva Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi direktor Monika Jõemaa, haridus- ja omavalitsustegelane Riina Kull, kelle Torma vallavanema aastatel võistlusega alustati, Jõgeva linnaraamatukogu direktori asetäitja Ene Sööt ja Torma põllumajandusosaühingu juhataja Ahto Vili.

Kõnevõistluse peakorraldaja, Torma kooliõpetaja Endla Viesemann rääkis ideest välja anda kogumik läbi aastate Jakobsoni kõnevõistlusel peetud kõnedega.

Jaan-Ivo Lukas  

Head Uudised GoodNews