1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Järgmisel nädalal pühitsetakse Viimsi Püha Jaakobi kirikus orel
Järgmisel nädalal pühitsetakse Viimsi Püha Jaakobi kirikus orel

Järgmisel nädalal pühitsetakse Viimsi Püha Jaakobi kirikus orel

GoodNews peatoimetaja Monika Kuzmina ja Viimsi Püha Jaakobi kiriku vaimulik Mikk Leedjärv

Uusi oreleid Eestis ei sünni just tihti, seetõttu on Viimsi Püha Jaakobi kirikus toimuv oreli pühitsemise teenistus üks ainulaadne sündmus, mille kaudu saab kogudus tähistada 10. aasta möödumist kiriku pühitsemisest, 100. täitumist Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku sünnist, 500 aasta möödumist reformatsioonist ning loomulikult meie armsa Eesti Vabariigi 100 aastapäeva!

Orel, mis on valminud seni veel kõige uuemas luterlikus Eesti pühakojas on ainulaadne oma kompaktsuse ja mängimise võimaluste poolest, sest orelil on küll kaks manuaali, kuid vilesid saab kasutada mõlemal manuaalil vaheldumisi. Orel on valminud spetsiaalse projekti järgi justnimelt Viimsi kiriku jaoks, ning selle autoriks on MÜHLEISENI orelifirma Lõuna-Saksamaalt, kelle tööde hulka kuulub muuhulgas näiteks ka Budapesti Filharmoonia orel.

Oreli ehitus on olnud pikk protsess, ja alates esimestest mõtetest 2010 aastal, kuni tänase päevani on paljud inimesed panustanud oreli valmimisse oma teadmisi, oskusi ja vahendeid. Raha oreli valmimiseks on suuremas osas kokku kogutud annetustest, ning veelgi on võimalik soetada nimelist orelivilet koguduse kodulehe kaudu. Oma osa on andnud loomulikul Viimsi vald, Kultuuriministeerium ning Kultuurkapital.

Pühitsemisteenistus toimub 25. juulil kell 17 EELK Viimsi Püha Jaakobi kirikus, oreli pühitseb piiskop Einar Soone, kaasa teenib koguduse õpetaja Mikk Leedjärv, orelil mängivad organistid Hans-Martin Petersen (Lübeck) ja Hille Poroson. Laulavad Viimsi Püha Jaakobi koguduse kammerkoor Andrus Kalveti juhatusel ja Tallinna Piiskopliku Toomkoguduse koor “Laudate Dominum” Veljo Reieri juhatusel. Solistidena on kaastegevad Hanna-Liina Võsa (laul) ja Liis-Helena Väljamäe (viiul). Esmaettekandele tuleb Piret Rips-Laulu poolt oreli pühitsemiseks kirjutatud teos “Jubilate”.

Viimsi Püha Jaakobi kirik on püstitatud merel hukkunute mälestuseks ning mereõnnetustest pääsenute tänuna. Kiriku arhitektid on Martin Aunin ja Erkki Ristoja. Kirik on tervenisti valminud annetajate toel, ning kiriku pühitsemine toimus 25. juuli 2007. aastal. Viimsi Püha Jaakobi kogudus on üks noorematest EELK kogudustest olles asutatud aastal 1994.

Head Uudised GoodNews