1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Järva-Jaani Filmilindifestival iga avaldatakse au aegumatule kinokunstile
Järva-Jaani Filmilindifestival iga avaldatakse au aegumatule kinokunstile

Järva-Jaani Filmilindifestival iga avaldatakse au aegumatule kinokunstile

19. augustil Järva-Jaanis toimuva Filmilindifestivali keskmes on unenäolised filmid ja seisundimuusika, projektorite vahelt jookseb läbi 20 kilomeetrit filmilinti.

Festival, millega avaldatakse au aegumatule kinokunstile, peetakse Järva-Jaani Kinomuuseumis ning Vanatehnika varjupaigas – vanade busside, trammide ja trollide keskel.

Festivali iseloomulikuks osaks on kinoklassikaks saanud filmide näitamine 35-millimeetristelt lintidelt, projektoripõrina saatel, õdusas õhkkonnas. “Rehkendasime, et festivali ajal jookseb projektorite vahelt läbi ligi 13 tundi ehk 20 kilomeetrit ehk 225 kilogrammi filmilinti,” sõnas üks festivali korraldajatest Kristel Lipand

Sel aastal sai festival endale teemaks “ulm” ning festivali unenäolisus peegeldub tänavu nii esinejate kui filmide valikust.

Festivalipäeval linastuvad Kinomuuseumis Federico Fellini fantaasiaid täis mängufilm “8 ½” (1963), teaduslik-fantastiline põnevusfilm “”Hukkunud Alpinisti” hotell” (1979) ning müstiline “The Holy Mountain” (1973). Festivaliplatsile püsitatavas kinotelgis näidatakse ööseansina mängufilmi “Holy Motors” (2012).

Lisaks täispikkadele mängufilmidele linastuvad festivalil päeva vältel nõukogudeaegsed multifilmid. Rahvusarhiiv toob aga linale Eesti lühiulmefilmide programmi, samuti oma varasalve põhjal koostatud rariteetsete lühifilmide programmi “Ajaloolisi-unenäoli si vaateid peallinnale”.

Õhtuhämaruses astuvad laululava laudadele seisundimuusikat viljelev Lauri-Dag Tüür ning eksperimentaal- ja ämbientmuusika helilooja Kaido Kirikmäe. Ülejäänud päeva ja öö vältel mängivad festivalil muusikat popup-klubi VÄLK valitud DJ-d.

Festivalil jagub lisaks kinokunsti ja esinejate nautimisele palju muudki tegevust. Lapsed saavad osaleda animatsiooni töötoas ja viktoriinis, mängida lauamänge ning orienteeruda vanade sõidukite keskel seiklusmängus.

Head Uudised GoodNews