1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Järva maakonna noorsoo-, kultuuri- ja spordipreemiad anti sel aastal üle Koerus
Järva maakonna noorsoo-, kultuuri- ja spordipreemiad anti sel aastal üle Koerus

Järva maakonna noorsoo-, kultuuri- ja spordipreemiad anti sel aastal üle Koerus

Järvamaa Omavalitsuste Liit andis välja anti maakonna noorsoo- kultuuri- ja spordipreemiad, Kultuurkapital aastapreemiad ja Järvamaa Kultuuripärli preemia. Ka Järvamaa Spordiliit tunnustas parimaid sportlasi. Preemiatseremoonia toimus 11. jaanuaril Koeru Kultuurimajas.

Aktiivse noore preemiale esitati Gertrud Alatare, Tarvi Roos ja Carolyn Mets.

Noorsootöötaja preemiale esitati Kati Nõlvak, Pille Saviste, Tiia Mänd, Reelika Lepik, Jane Laus ja Helen Trug.

Järvamaa noorsoopreemiaid rahastab Järvamaa Omavalitsuste Liit.

Aktiivse noore preemia laureaat on Türi Ühisgümnaasiumi õpilane Tarvi Roos, kes on näidanud väga häid tulemusi õppetöös ning talle on korduvalt avaldatud õppenõukogu otsusega kiitust. Tarvi on tõsise töössesuhtumisega sihikindel õpilane, kel on suurepärased juhiomadused. Tarvi Roos on 2010. aastal loodud õpilasfirma Luup Meedia tegevjuht. Õpilasfirmal on  suur esinemiskogemus konverentsidel ja messidel, 2011. aastal tunnistati õpilasfirmade seas parimaks Luup Meedia veebileht, disain ja reklaam. Õpilasfirma kutsuti kui 2012. aasta üks parimatest Eesti õpilasfirmadest vabariigi peaministri vastuvõtule.

Tarvi on loonud mitmeid tuntuks saanud lühifilme: Pealtnägija, Viimne piir, Little Things Matter ning Momendid, mis on võitnud ka auhindu. Tema lühifilm on esindanud Eestit ka rahvusvahelisel amatöörfilmifestivalil UNICA. Aktiivse ja tulemusliku tegevuser eest õpilasfirmas ning heade saavutuste eest üleriigilisel lühifilmide festivalil tunnustas Türi vald Tarvi Roosi valla hõbedase aumärgiga.

2012. aastal omistati Tarvile Tiina Tammani arvamuslugude konkursil stipendium, ta osales edukalt ka informaatikaolümpiaadil.

Parima noorsootöötaja preemia sai Albu põhikooli õpetaja Tiia Mänd, kes on kehalise kasvatuse, inimeseõpetuse ja majandusõppe õpetaja ning VI klassi klassijuhataja. Vabatahtlikuna on Tiia võtnud enda kanda mitmeid kooli- ja klassivälise tegevusega seotud ainevaldkondi ning selle nimel ennast koolitanud: ta on läbinud JA Eesti ettevõtlusõppe programmide “Õpilasfirma” ja “Minifirma” metoodilise koolituse, on aktiivne kaasalööja KENKi karjäärikoordinaatorite ning majandusõpetajate ja õpilasfirmade juhendajate töörühmades. Õpetaja Tiia Männi eestvedamisel loodi möödunud õppeaastal kooli esimene minifirma “Tik-Tak.

Lisaks loovuse ja ettevõtlikkuse arendamisele noortes aitab õpetaja Tiia Mänd laiendada noorte karjäärialaseid teadmisi. Tema kirjutatud taotlused ja projektid on andnud meie õpilastele võimalusi erinevate ettevõtetega tutvumiseks. Tänu õpetaja Tiia Männi aktiivsele tegevusele ja isikule eeskujule on hoogustunud noorsootöö Albus. Ta on oluliselt kaasa aidanud noorte väärtushinnangute, meeskonnatööoskuste ja aktiivse ellusuhtumise kujunemisele ning nende mitmekülgsele arengule.

2012. aastal oli ta Albu Valla Hea õpetaja preemia ja konkursi “Märka tegijat” nominent ning sai hea töö eest Albu valla tänukirja.

Järvamaa spordipreemiad

Spordipreemiale esitati omavalitsuste liidule taotlused spordiedendaja preemiakategoorias. Teised preemialaureaadid, aasta meessportlane, aasta naissportlane, edukas noorsportlane ja parim spordikollektiiv selgusid Järvamaa Spordiliidus läbi punktisüsteemi.

Järvamaa Omavalitsuste Liit rahastab aasta meessportlase ja spordiedendaja preemiat, teised spordipreemiad on Järvamaa Spordiliidu rahastada.

Spordiedendaja preemiale esitati Urmas Virves, Andres Siilak, Toomas Aan, Taiga Laur ja Vello Talviste.

Spordiedendaja preemia laureaat on Taiga Laur, kes on olnud pikka aega Järvamaa koolides kehalise kasvatuse õpetaja.

Viimastel aastatel on Taiga elus kõige olulisemaks kujunenud Järvamaal saalihoki arendamine, ta on MTÜ Saalihokiklubi Kooli juhataja ja treener. Selle tegevuse eest on teda tunnustatud 2007. aastal Eesti parima naissaalihokimängija tiitliga ja 2009. aastal sai Taiga Eesti Kultuurkapitali aastapreemia saalihoki arendamise eest Järvamaal.

Spordipreemia laureaadid läbi punktiarvestuse süsteemi on: aasta naissportlane – kergejõustiklane Grete Sadeiko, aasta meessportlane – tõstja Leho Pent, edukas neiu – kergejõustiklane Kätlin Piirimäe, edukas noormees – tõstja Heigi Tarasov, parim võistkond – Paide Linnameeskond.

Lisaks annab Järvamaa Spordiliit välja veteranide preemiaid: parim naisveteran on Türi ujuja Merle Vantsi parim meesveteran on Türi Spordiklubi Esto orienteeruja Margus Marrandi.

rvamaa kultuuripreemiad

Aasta kultuurielu edendaja preemiale esitati Rita Laanetu, Marika Kuusik ja Annely Läänesaar, aasta kultuurihoidja preemiale Kaie Altmets, Tiina Kivimäe, Valev Väljaots, Ulvi Part ja Ants Oidekivi, parima kollektiivi preemiale segarahvatantsurühm „Seltskond Vilistlased“ ja ansambel Naized.

Järvamaa Omavalitsuste Liit rahastab kultuurielu edendaja, kultuurihoidja ja parima kollektiivi preemiat.

Kultuurielu edendaja preemia sai Marika Kuusik, kes on rahvatantsujuhina tegutsenud 25 aastat ja praegu juhendab nelja tantsurühma. Tema eestvedamisel 2011. aastal tegevust alustanud Seltskond Vilistlased saavutas eelmisel aastal Bulgaarias Euroopa meistrivõistlustel EuroFolk 2012 rahvatantsu kategoorias kuldmedali ja oli üheks Grand Prix nominendiks.

Marika lavastas eelmisel aastal toimunud maakonna laulu- ja tantsupeo tantsuetenduse. Kogu etendusel osales 62 liigirühma ligi tuhande tantsijaga. Ka selle aasta maakondliku laulu- ja tantsupeo tantsuetenduse lavastamine on Marikale usaldatud.

Eelmisel aastal pälvis Marika kauaaegse ja silmapaistva töö ning teenete eest Eesti rahvatantsuelus Ullo Toomi Auaadressi.

Kultuurihoidja preemia laureaat on Kaie Altmets, kes on Koigi valla külaliikumise ja seltsitegevuse üks eestvedajatest. Tema korraldada on Sõrandu külas iga-aastaselt toimuvad Järvamaa kangakudumise päevad, eeloleval suvel on need juba kümnendad. Eelmisel aastal oli Kaie Järvamaa Käsitööpäeva peakorraldaja, päev toimus 30 käsitöömeistri osavõtul. Selle päeva käigus toimunud näitustel, näitus-müükidel, töötubades ja loengutel oli arvukalt osavõtjaid.

Kaie Altmets on oma kodukülas Sõrandus külaliikumise juhina kõikide ettevõtmiste eestvedaja ja ka Koigi valla seltsi- ja kultuurielus on ta aastaid olnud nii aktiivne kaasaaitaja kui ka eestvedaja. Ta võtab osa ka kohaliku kultuuriseltsi tööst ning laulab Koigi tööveteranide naisansamblis.

2012. aastal ilmus Kaie eestvedamisel ja otsesel sisuosa koostamisel trükist mahukas, sisutihe ja kaunilt kujundatud raamat „ Koigi valla külad läbi sajandite“.

Parimaks kollektiiviks on Türi kultuurimaja ansambel Naized. 7-liikmelise ansambli juhendajad on Siret Heinaste ja Ave Avamere. Naizte repertuaaris on eelkõige a capella muusika, mis sisaldab rahvamuusikatöötlusi. Kuue tegevusaasta jooksul on olnud palju esinemisi, põhiliselt Järvamaal aga ka mujal Eestis.

Kuigi konkurssidel osalemist ei ole ansambel oma prioriteediks seadnud, on enese proovilepanekuks neis ikkagi osaletud. Nii käidigi eelmisel aastal Uno Naissoo nimelisel lauluvõistlusel Põltsamaal, kus saavutati I koht naisansamblite kategoorias ja võideti kogu võistluse Grand Prix, Siret Heinaste pälvis parima juhendaja ja Ave Avamere parima seadete tegija tiitli. 2011. aastal saadi Põlva folkfestivalil eripreemia, Veskitammi Laulurattal saadi 2010. aastal naisansamblite kategoorias esimene koht ja 2011. aastal Grand Prix. 2010. aastal võisteldi Pärnus rahvusvahelisel koorifestivalil, kus ansamblite kategoorias omistati Naiztele pronksdiplom.

2012. aastal esineti vabariigi aastapäevakontserdil Sauel ja ka Jõgeva maavanema vastuvõtul, Maaelu Infokeskuse tunnustusüritusel Harjumaal, kontserdil Olustvere mõisas, pika kavaga astuti üles Järvamaa päevadel Ülemiste Keskuses. Maakonnas olid esinemised Järva-Peetri ja Türi kirikus, Türi kohvikutepäeval ja Õunafestivalil, Türi kultuurimajas vabariigi aastapäeval ja jõulukontserdil.

Eesti Kultuurkapitali preemiad

Preemiatseremoonial annab Eesti Kultuurkapital välja aastapreemiad ja Järvamaa Kultuuripärli preemia.

Kultuurkapitali maakondlik ekspertgrupp andis seekord välja 12 aastapreemiat. Preemia saavad: Tuve Kärner kultuurielu edendamise eest, Jaanus Nilp maakonna spordielu juhtimise ja arendamise eest, Ivar Nagla MTÜ Koeru Jalgpallikooli eestvedamise ja arendamise eest, Ründo Mülts ajaloopärandi kogumise eest, Margus Tiitsmaa aktiivse kunstilise tegevuse eest aastal 2012, Piret Maaring maakonna spordielu edendamise eest, Tiia Tamm Järvamaa laulupeo lavastamise eest, Anne Rikberg ansambli Unistajad eestvedamise eest, Urve Toome spordielu pikaaegse eestvedamise eest maakonnas, Grit Sadeiko Järvamaa spordi esindamise eest Londoni olümpiamängudel, Anneli Kenk kultuurielu edendamise eest ning  Kultuuripärl 2012 – Leonhard Soom.

Preemiale Järvamaa Kultuuripärl kandideerisid Ülle Müller, Tiina Kivimäe ja Kalju Kertsmik.

Järvamaa Kultuuripärl on Kalju Kertsmik, kelle algatusel on valminud Valgehobusemäe suusa- ja puhkekeskus, kus korraldatakse ülevabariigilisi üritusi. Traditsiooniks on saanud talvefestivalid, suusasõit Jaak Mae karikatele, Albu sügisjooks, tervisespordiüritused ja muud vabariiklikud võistlused. Hiljuti avati noortele lumelauakool ja uisuväljak, toimuma hakkasid korv- ja jalgpallitreeningud. Aasta alguses toimusid Valgehobusemäel Veerpalu/Mae klassikatunnid suusaspordi huvilistele, kus meie tippspordi lõpetanud endised suusakuulsused õpetavad huvilistele klassikalist suusatehnikat.

Valgehobusemäe keskus pole täna üksnes sportimis- ja vaba aja veetmiseks vaid on ka koht, kus korraldada konverentse, seminare ja koolitusi nii oma valla elanikele kui ka teistele soovijatele.

Märtsis toimub 13ndat korda suusasõit Jaak Mae karikatele. See spordisündmus on vaieldamatud Järvamaa üks suurem ja tuntuim võistlus ka rahvusvaheliselt, mis on toimunud Kalju Kertsmiku algatusel ja eestvedamisel.

Neli aastat tagasi valmis valla ehitatud kergliiklustee, mis innustab liikuma ja spordiga tegelema.

Kalju Kertsmiku ideest sündinud teatrisuvi on toonud juba 15 aastat Vargamäele tuntud lavastajaid ja professionaalsete teatrite põnevaid lavastusi, mis meelitavad kohale tuhandeid vaatajaid üle Eesti. Etendusi on toimunud nii Tammsaare muuseumis kui ka Kukenoosi kuivatis. Rahvale on vaatamiseks pakutud Tammsaare loomingut: „Vargamäe voonake“, „Vargamäe varjus“, „Wargamäe Wabariik“, „Tagasi Vargamäele“, „Minu Vargamäe“ ja teisigi etendusi. Selleks aastaks on oodata Abu valda Eesti Draamateatri etendust „Prohvet Maltsvet“.

Head Uudised GoodNews