1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Jäta täna auto koju
Jäta täna auto koju

Jäta täna auto koju

Täna tasub jätta auto koju, sest Vabaduse väljakul on toimumas keskkonnasõbraliku liikumise kuu tippsündmus – autovaba päev! Ettevõtmist korraldatakse Euroopa liikuvusnädala raames.

Tallinna abilinnapea Züleyxa Izmailova sõnul on autovaba päev ülemaailmselt kasvav üritus. „Autovaba päev annab aimdust sellisest Tallinnast, kus on rohkem kvaliteetset linnaruumi inimestele, mitte masinatele. Tegelikult võiks see olla sarnaselt paljudele teistele eesrindlikele linnadele ka siinne argireaalsus, mitte erandlik päev kord aastas. Mugavate transpordiühenduste ja rattateede võrgustikuga, müra ja heitgaasideta Tallinn – selle poole pürgime,“ kommenteeris Izmailova.

Autovaba päev on täis põnevaid tegevusi üle kogu linna – toimuvad jalgsimatk ja jalgrattaretk, peetakse suurejoonelist Eesti Tervisemessi – „Liikuma!“ ning antakse start ka populaarsele orienteerumisvõistlusele ühistranspordiga. Samuti on kohapeal keskkonnasõbraliku liikumise kuu maskott Snupsi ja säästvat tarbimist tutvustav Prügihunt. Päeva tegemised leiavad aset hommikul kl 10-st kuni õhtul kl 17-ni.

Kogu ettevõtmise üheks eesmärgiks on propageerida keskkonnasäästlikke liikumisviise: jalgrattasõitu, jalgsi liikumist ja ühissõidukite kasutamist. Seetõttu on erandina laupäeval ühissõidukid kõigile tasuta.

Äpid, mis aitavad ilma autota liigelda

Tele2 turundusdirektor Katrin Aron soovitab tänaseks päevaks äppe, mis teevad Eesti jala või jalgrattaga avastamise mugavaks.

Trafi ühistranspordi äpp. „Kuigi Trafi kuvab vaid Tallinna ja teiste maailma suurlinnade liiklust, on see väga hea just seetõttu, et näitab ühistranspordi liikumist reaalajas,“ selgitas Aron. Samuti võimaldab äpp luua oma marsruute ning saata kasutajate vahel sõnumeid, kui kuskil on näiteks õnnetus juhtunud ja mõni transport ei liigu.

Sarnased äpid on ka näiteks HERE WeGo, mida saab kasutada muuhulgas ilma internetita või siis kõigile tuttav Google Maps kaardirakendus, mis samuti aitab marsruudi loomisel lähtuvalt liikumisviisist.

Tpilet koondab endas kaugbussiliikuse graafikut ja piletiostmiskeskkonda, aidates maale vanaema juurde sõita ka ilma autota.

„Jalakäijana on tore aeg-ajalt turistina linna avastada ning miks mitte kasutada selleks äppe nagu Foursquare, mis näitab lähedal asuvaid paiku – söögikohti, meelelahutust ja vaatamisväärsusi või RMK 100 äppi, mis keskendub matkaradadele,“ sõnas Aron.

Monika Kuzmina Peatoimetaja