1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Jazzkaar kutsub 25. sünnipäevale!
Jazzkaar kutsub 25. sünnipäevale!

Jazzkaar kutsub 25. sünnipäevale!

Jazzkaar kutsub 25. sünnipäevale2Baltikumi suurim jazzifestival Jazzkaar kutsub aprillis oma 25. sünnipäevale. Festivali kogu kava on avalik, piletid müügil esmaspäevast, 17. veebruarist ja ainult sel päeval 40% soodsamad.

Festivali avab Ülo Kriguli teose „Lend nr JK025“ esiettekanne ja lõpetab peaesineja Pat Metheny Unity Group.

18. – 27. aprillini saab suurel jazzipeol nautida maailma tippjazzi ja mitmeid erilisi, just juubeliks kavandatud kontserte. Sünnipäevaks valmib Ülo Kriguli uudisteos „Lend nr JK025“; galakontserdil „Noor Eesti jazz“ esinevad parimaiks pärjatud noored jazzmuusikud; duo Eplik-Randalu esitleb uut kava ning oodata tasub põnevaid lastekontserte. Kinos Sõprus saab nautida mitmekesist muusikafilmide programmi. Põnevaid kilde Jazzkaare 25-aastasest ajaloost saab kuulda üle Eesti alates kolmapäevast, 19. veebruarist Klassikaraadiost ja peagi ka teistelt raadiokanalitelt. Jazz liigub aprillis ka linnaruumi, kus on üleval fotonäitused ja üllatavad pop-up kontserdid. Omapärane ja sisukas programm on Jazzkaarest teinud oodatuima jazzifestivali Baltikumis.

Veerandsajandi jooksul on kevadist Jazzkaart külastanud 267 000 muusikasõpra, esinenud 851 ansamblit 4277 muusikuga 64st riigist. Mitmeid kordi on publikut rõõmustanud Jazzkaare lemmikud Jan Garbarek, Charles Lloyd, Richard Bona ja New York Voices. Aastatega on vahetunud nii kuulajate kui muusikute põlvkonnad, näiteks bassist Taavo Remmel mängis esimesel festivalil, tänavu on esinemas nii isa kui ka tema pojad Joel ja Heikko.

Juubelifestival täidab paljude muusikasõprade unistused – Jazzkaar toob Eestisse kaks maailma absoluutsesse tippu kuuluvat muusikut. Kitarrist Pat Metheny oma Unity Groupiga ja lauljatar Cassandra Wilson on kokku võitnud 22 Grammyt. USA tippude kõrval esinevad Euroopa noored staarid – norra saksofonist Marius Neset, prantsuse laulja-kitarrist Nina Attal, Portico Quartet Londonist ja teised. Maailmamuusika sõpru rõõmustavad karismaatiline mali lauljatar Fatoumata Diawara, hispaanlannade nelik Las Migas, Kolumbia imemees harfil Edmar Castaneda. Ergo Jazz Sessionil kütab klubiöö kuumaks The Hi-Fly Orcestra. Ja loomulikult kõlab ka bluus, mis oli 1990. aastal esimese festivali fookuses. Õhtud jätkuvad Teater NO99 uuenenud jazziklubis, kuhu jagub nii noori kui nimekaid staare.

Kolmandat aastat saab festivali koduks Merepaviljon Tallinna Sadama Vanasadamas, kus on mõnus atmosfäär kontsertideks ja sõpradega kohtumiseks.

Head Uudised GoodNews