1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Jazzkaare peaesineja Charles Lloyd saab täna õhtul Tallinna linna teenemärgi omanikuks
Jazzkaare peaesineja Charles Lloyd saab täna õhtul Tallinna linna teenemärgi omanikuks

Jazzkaare peaesineja Charles Lloyd saab täna õhtul Tallinna linna teenemärgi omanikuks

Tänavuse Jazzkaare üks oodatumaid kontserte on legendaarse ameerika muusiku Charles Lloydi ja tema Quarteti esinemine Nokia Kontserdimajas. Charles Lloydi kontserdi alguses antakse üle ka tänavused Eesti jazziauhinnad. Eesti jazzile ning Tallinnale kui jazzilinnale kuulsust toonud Charles Lloyd pälvib Tallinna linna teenetemärgi.

Aasta oli 1967 kui Charles Lloydi kvartett esines esimese USA jazzansamblina Tallinna rahvusvahelisel jazzifestivalil. Kurioosne lugu oli see, et tema kvartetti ei lubatud mängima, kuna puudus Nõukogude Liidu kultuuriministeeriumi kinnitus.  Festivali viimasel päeval siiski saadi luba, mille kohaselt tohtis ansambel mängida 20 minutit. Kontsert „Kalevi“ spordihallis kestis 50 minutit ja aplaus 8 minutit ja 20 sekundit. Lisapala siiski ei järgnenud, sest trummid viidi kibekähku lavalt ära. Toonastest sündmustest ja Charles Lloydi esinemisest kirjutasid mitmed jazziajakirjad ja samuti oli see New York Times’i esilehel.

Charles Lloyd esineb täna õhtul neljandat korda Tallinnas. Oma muusikalistel rännuteedel peab ta Tallinna üheks kõige armsamaks paigaks. Ta lemmikheliloojate hulka kuuluvad Arvo Pärt ja Erkki-Sven Tüür, neid  ootab ta väga ka kontserdile.

Charles Lloyd New Quartet feat. Jason Moran, Reuben Rogers ja Gregory Hutchinson mängib Charles Lloydi viimaste albumite muusikat. ECM-i firmamärgi all on neid ilmunud 16. Tallinna kontserdile eelnes 24. aprillil kontsert festivalil April Jazz, mille kohta märkis täna Helsingin Sanomat arvustaja, et maestro on oma elu kõrgvormis. Märtsis täitus legendaarsel muusikul 75-eluaasta, mispuhul toimusid juubelikontserdid Washingtonis ja New Yorgis. Charles Lloydi juubeliturnee jätkub ülehomme Londonis 3000 kuulajat mahutavad Barbicani kontserdisaalis.

Head Uudised GoodNews