1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Jõgeva luulepäevadele tulevad Leelo Tungal ja paljud teised
Jõgeva luulepäevadele tulevad Leelo Tungal ja paljud teised

Jõgeva luulepäevadele tulevad Leelo Tungal ja paljud teised

Reedel, 18. jaanuaril algavad Jõgeval 14. Betti Alverile pühendatud luulepäevad “Tuulelapsed”.

Sündmus toob kokku umbes 370 luulehuvilist põhikooliõpilast kogu Eestist. Kahe päeva jooksul mängitavad lavastused põhinevad Kersti Merilaasi ja Kalju Kanguri luuletekstidel.

Luulepäevad avatakse pidulikult kultuurikeskuses. Kahe päeva jooksul vaadatakse ära 23 lavastust. Neid hindavasse nõukotta kuuluvad kooliteatri suured sõbrad Jaak Allik ja Toomas Lõhmuste, kirjanik ja luuletaja Leelo Tungal, Eesti Harrastusteatrite Liidu juht Kristiina Oomer, Tallinna ülikooli vanemteadur Rain Mikser, raadioajakirjanik ja koolitaja Märt Treier, teatrikriitik Margus Mikomägi, näitleja Maarius Pärn ja Jõgevamaa gümnaasiumi direktor Priit Põdra. Kaks viimast on Jõgeva kooliteatri Liblikapüüdja vilistlased. Mõlema päeva etenduste järel annab nõukoda truppide juhendajatele tagasisidet.

Kersti Merilaasi luulet on Jõgeval ka varem käsitletud: 2014. aastal gümnaasiumiastme luulepäevadel “Tähetund” koos August Sanga luulega.

“Kersti Merilaasi loomingut ajendas uuesti kavva võtma asjaolu, et tal on palju toredaid lastepäraseid tekste, mis gümnaasiumiõpilaste huvisfäärist välja jäid. Kalju Kangur on aga lasteluule kirjutajate seas üks minu lemmikuid,” ütles luulepäevade eestvedaja, Liblikapüüdja lavastaja Lianne Saage-Vahur.

Tema sõnul ületab põhikooliõpilastele mõeldud “Tuulelapsed” osalejate arvu poolest nüüd juba gümnaasiumiastmele mõeldud “Tähetundi”. “Tuulelastel” osaleb rohkem truppe ja trupid on ka suuremad. “Kolga kooliteatri Kohal-olijad lavastuses on laval näiteks üle 40 lapse,” sõnas Saage-Vahur.

Ka Liblikapüüdja noori näitlejaid läheb “Tuulelastel” lavale päris suur arv, ainult et nemad jagunevad nelja truppi, millest kolm (1. a klass, 3.–4. klass ja 8.–9. klass) astuvad üles reedel ja üks (5.–7. klass) laupäeval. Nelja lavastuse ettevalmistamine pole teadagi lihtne, ent Liblikapüüdja pole “Tuulelastel” naljalt vähemaga piirdunudki.

Luulepäevad “Tuulelapsed” kutsuti Lianne Saage-Vahuri sõnul ellu selleks, et ka nooremad õpilased luulest huvituma ja luule esitamisest rõõmu tundma panna. Ja külvatud seeme on kandnud head vilja.

Reedel kogunetakse ka küünlatuledes Betti Alveri parki mõttehetkele, laupäeval saab kultuurikeskuses kuulata mandoliinimuusikat Mandotrio esituses ja osaleda nende korraldatavates mängudes.

Luulepäevi korraldavad MTÜ Tähetund, kooliteater Liblikapüüdja ja Jõgeva põhikool.

Head Uudised GoodNews