1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Jõgevamaa esimeste klasside õpilastele kingiti Palamusel Heiki Vilepi raamat „Jõks Matemaatikamaal“
Jõgevamaa esimeste klasside õpilastele kingiti Palamusel Heiki Vilepi raamat „Jõks Matemaatikamaal“

Jõgevamaa esimeste klasside õpilastele kingiti Palamusel Heiki Vilepi raamat „Jõks Matemaatikamaal“

 

Kirjanik Heiki Vilep ja Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev (raamatu Jõks matemaatikamaal esitlusel Tartus  Foto: vilep.com
Kirjanik Heiki Vilep ja Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev (raamatu Jõks matemaatikamaal esitlusel Tartus
Foto: vilep.com

Käesoleva nädala teisipäeval ja kolmapäeval said Oskar Lutsu Palamuse kihelkonnakoolimuuseumis teoks vanaaegsed koolitunnid Jõgevamaa esimeste klasside õpilastele. Traditsiooniliselt said esmakordselt kooliteed alustanud tüdrukud ja poisid kingituseks raamatu, milleks seekord oli kirjanik Heiki Vilepi „Jõks  Matemaatikamaal“.

Raamatu „Jõks Matemaatikamaal“ kinkisid esimese klassi õpilastele Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev ja kodukandi omavalitsusjuhid. Lapsed hakkasid raamatut kohe huviga sirvima. Raamatu peategelane Jõks on juba tuntud varasematest Heiki Vilepi Jõgevamaa-teemalistest raamatutest ning ta on loodud suuresti Jõgeva kesklinnas paikneva Tauno Kangro skulptuuri „Hea Linna Vaim“ ainetel. Jõksi-raamatuid ergutas Heiki Vilepit kirjutama Viktor Svjatõšev.

„Valmis lugu, kus läbi fantaasia käsitlen teemasid algklasside matemaatikaprogrammist. Pöörasin tähelepanu sellele, millest lapsed ei pruugi kohe aru saada, näiteks mis vahe on numbril ja arvul,“ ütles Heiki Vilep.

Matemaatika tundmist said lapse proovida ka kihelkonnakoolimuuseumi klassitoas vanaaegses koolitunnis, mille viis läbi muuseumi pedagoog Aili Kalavus. Üheks ülesandeks oli arvutamine suurel tahvli ees seisval arvelaual, teiseks tuli lugeda vanaaegses eesti keeles teksti.

joks-matemaatikamaal
Raamat “Jõks matemaatikamaal”
Foto: vilep.com

Oskused ja teadmised ette näidatud, said poisid-tüdrukud tunnistused tekstiga  „Esimese talve Palamuse koolis õppijale“, kuhu oma nimi tuli kirjutada täitesulepeaga. Sellise tekstiga tunnistusi said lapsed ka nendel aegadel, mil koolis õppisid Oskar Luts ja tema loodud igavesti populaarsed raamatutegelased Toots, Arno, Teele ja Kiir.

„„Kevadet“ ma veel lugenud pole, kuid filmi vaadanud küll. Mu lemmiktegelane on Teele. Tahaksin saada tema sarnaseks,“ ütles esimese klassi õpilane Sädeli Laurikainen Torma põhikoolist.

Maavanem Viktor Svjatõšev küsis lastelt küsimusi nende kodukandi tuntud isikute ja loodusobjektide ning vaatamisväärsuste kohta. Jõgeva linna lapsed teadsid hästi Eestimaa krõbedamale külmale pühendatud külmasammast, tormalased nende koolile nime andnud Carl Robert Jakobsoni, Pala koolijütsid kiitsid koolimaja lähedale rajatud ökopaisjärve.

„Vanaaegsetes koolitundides hakkasin osalema juba siis, kui olin Jõgeva linnapea. Tänavune koolitund oli mulle eriline ka põhjusel, et kohal olid mu enda kaks lapselast,“ ütles Svjatõšev.

Palamuse kihelkonnakoolimuuseumist sõitsid esimeste klasside õpilased Elistvere loomaparki, kus toimusid õuesõppetunnid. „Väga hea, et lastele tutvustati juba koolitee alguses kahte väärikat, ilusat, silmaringi arendavat paika, mis tuntud nii Jõgevamaal kui ka kogu Eestis,“ arvas Anna Haava nimelise Pala kooli esimese klassi juhataja Ave Kirikal.

„Kõik Elistvere loomapargi loomad olid väga vahvad ja palju huvitavat rääkisid loomapargi töötajad. Toreda meenena saime kaasa seljakoti,“ ütles samas klassis õppiv Eha Merin Nõmm.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews