1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Jõhvi Balletifestival toob Eestisse Moskva klassikalise balleti teatri
Jõhvi Balletifestival toob Eestisse Moskva klassikalise balleti teatri

Jõhvi Balletifestival toob Eestisse Moskva klassikalise balleti teatri

Reedest pühapäevani saab Jõhvist juba kuuendat korda Eesti balletipealinn. 10.–12. maini toimuva festivali peaesineja on Venemaa balleti pärl – Natalja Kassatkina ja Vladimir Vassiljevi juhitav Moskva klassikalise balleti teater.

Balletiklassikast on kavas on Sergei Prokofjevi “Romeo ja Julia”, mille on lavale seadnud teatri juhid Kassatkina ja Vassiljev, ning modernsemat poolt esindab Andrei Petrovi “Maailma loomine”, mida on lavastanud kuulsad koreograafid enam kui 60 maailma teatris – sellega on lavastus kantud ka Guinnessi rekordite raamatusse.

“Maailma loomine” on ballett, mille võimas esietendus toimus 1971. aastal toonases Leningradi Kirovi-nimelises, nüüdses Maria ooperi- ja balletiteatris väljapaistvate tantsijate Mihhail Barõšnikovi ja Irina Kolpakova osalemisel. Balleti muusika polnud tolle aja kohta tavapärane, ühendades tõsise sümfoonilise muusika kerge džässi ja sümfo- džässi elementidega.

Jõhvi Balletifestivali juhi Piia Tamme sõnul on rõõmustav, et publik on nüüdseks balletifestivali täiesti omaks võtnud. “Kõigist etendustest on pileteid pakkuda veel ainult “Maailma loomise” päevasele lisaetendusele ja see on kogu korraldusmeeskonna mitte tänavuse, vaid aastatepikkuse töö vili,” rõõmustas Tamm.

Kõigi kuue aasta jooksul on festivaliprogrammi täiendanud lastegala, mis toob ka tänavu Jõhvi üle 100 tantsulapse kõikjalt Eestist. Aastatega on tantsulaste tase tõusnud ning tänaseks on Jõhvi gala oodatud suursündmus balletilaste jaoks Pärnust Narvani.

Esmakordselt korraldab tänavu festivali raames talendiotsingu Tallinna Balletikool. Laste balletietendused toimuvad lisaks Jõhvi kontserdimajale Avinurme kultuurikeskuses ja Rakvere teatris. Jõhvi Balletifestivali raames avati kolmapäeval Rakvere Art Cafés Ülo Vilimaa lavatööde fotonäitus.

Head Uudised GoodNews