1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Juku-Kalle Raid: ungarlased tähistavad nüüdsest sugulasrahvaste päeva
Juku-Kalle Raid: ungarlased tähistavad nüüdsest sugulasrahvaste päeva

Juku-Kalle Raid: ungarlased tähistavad nüüdsest sugulasrahvaste päeva

Ungari parlamendi asespiiker János Latorcai andis täna Riigikogu soome-ugri toetusrühma esimehele Juku-Kalle Raidile üle ametliku kirja, mis teatab, et Eesti eeskujul hakkab Ungari tähistama keelesugulasrahvaste päeva.

„See on ungarlaste poolt väga kiiduväärt samm – ungarlased on siiski suurim soome-ugri rahvas,“  kommenteeris Raid Budapesti otsust.

Üleskutse Ungari parlamendile hõimupäeva ehk sugulasrahvaste päeva tähistamiseks riikliku tähtpäevana saatis Fenno-Ugria Asutus ja Riigikogu soome-ugri toetusrühm selle aasta veebruaris.

Fenno-Ugria Asutuse nõunik Jaak Prozes väljendas lootust, et Eesti ja Ungari eeskujule järgneb ka Soome.

„Paraku oleme me koos soomlaste ja ungarlastega ainsad rahvad, kellel on oma riik,“ kommenteeris Prozes.

Raidi sõnul suheldakse lähiajal sugulasrahvaste päeva teemadel ka Soome parlamendiga. „Olen kindel, et ka soomlased tulevad meiega kaasa,“ arvas Raid.

János Latocrai märgib oma kirjas: „Soome-ugri keelt kõnelevate rahvaste ühtsust, soome-ugri kultuuri ja keelte väärtust ning nende tähtsust teadvustavat tähtpäeva tähistati Ungaris kuni II Maailmasõjani. 1920-1930ndatel aastatel toimusid vaheldumisi Eesti, Soome ja Ungari pealinnas soome-ugri üldharivad konverentsid. Soome-ugri keelesugulus on ühenduslüli, mis kuni tänase päevani tugevdab meie sidemeid nii valitsuse, parlamendi, kui ka avaliku sektori tasandil. Suhete tugevdamisele aitab kaasa iga nelja aasta järel korraldatav soome-ugri maailmakongress, kuhu juba 20 aastat koguneb soome-ugri keeli kõnelevate saadikute foorum ja toimub ekspertide koostöö.“

Eestis tähistatakse hõimupäeva ja Ungaris soome-ugri keelesugulasrahvaste päeva oktoobri igal kolmandal laupäeval.

Ungari parlament võttis otsuse, mille kohaselt saab oktoobri kolmas laupäev riiklikuks tähtpäevaks – soome-ugri keelesugulasrahvaste päevaks, vastu selle aasta 8. aprillil.

Head Uudised GoodNews