1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Julia Aug toob lavale Mirtel Pohla
Julia Aug toob lavale Mirtel Pohla

Julia Aug toob lavale Mirtel Pohla

Vaba Lava Narva teatrikeskuses esietendub 10. märtsil Julia Augi “Minu Eesti vanaema”, osades Gert Raudsep, Mirtel Pohla, Jaak Prints, Ülle Kaljuste ja Laura Kukk.

See on lavastus identiteedist ning kodumaa kaotamisest ja leidmisest. Aug käis kodakondsuse säilitamiseks Eestis kohtute vahet aastatel 2010-2017. Kodakondsus, arvas ta ise, oli tal alati olemas olnud, kuna vanaisa ja vanaema olid Eesti kodanikud.

Palju tolmuseid pabereid, pleekinud tõendeid ja protokolle, mille taga on inimeste elud. Otsekui imedena ilmuvad välja haruldased säilinud fotod. Neile dokumentidele toetudes sündis Julial sisemine dialoog vanaemaga. Vanaema suri, kui Julia oli 8-aastane. Enne seda jõudis ta Juliat palju õpetada.

Just sellest dialoogist, saatusest, fotode põhjal ärganud meenutustest, müütidest, kuivadest arhiivipaberitest, hüpleva käekirjaga tehtud märkmetest ja mälestustest on tekkinud Julial soov rääkida ühe inimese elust, kes armastab, unistab, elab…

“Minu eesti vanaema” on dokumentaallavastus, mis põhineb reaalsetel sündmustel, lugudel ja faktidel. Julia meenutab Narvas veedetud lapsepõlve ja vanaema õpetussõnu.

Julia Aug on Eesti päritolu Vene näitleja ja lavastaja. Ta on sündinud Leningradis, lõpetanud Leningradi kinoinstituudi näitlejana ja Moskvas GITIS-e lavastajana (kiitusega). Ta on mänginud rohkem kui 40 filmis ning pälvinud rohkelt auhindu nii lavastaja kui ka näitlejana.

Head Uudised GoodNews