1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Kadri Simson: soe tuba ei ole luksuskaup
Kadri Simson: soe tuba ei ole luksuskaup

Kadri Simson: soe tuba ei ole luksuskaup

Kadri Simson Foto allikas: www.kesknädal.ee
Kadri Simson
Foto allikas: www.kesknädal.ee

Täna tuleb Riigikogus esimesele lugemisele Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni algatatud seadusmuudatus, mis lükkaks edasi erimärgistatud diislikütuse kasutamise keelu majapidamiste küttesüsteemides. Tänase seisuga on odavamat kerget kütteõli majapidamiste küttesüsteemides lubatud kasutada käimasoleva kütteperioodi lõpuni, ehk 1. maini 2015. Keskerakonna eelnõu lükkaks tähtaega aasta võrra edasi.

„Majapidamisi, kes kasutavad küttesüsteemides kergkütteõli, ootab maikuus tänaste hindade juures ees koguni 53-protsendiline hinnatõus.  Täna maksab erimärgistatud kütte liiter 0,617 eurot, aktsiisi lisandumine tähendaks aga 0,948 euro suurust liitrihinda. Statistikaameti andmetel mõjutab taoline hinnatõus mitut tuhandet leibkonda ning 182 omavalitsushoonet üle Eesti. Leian, et ebaõiglane aktsiisitõus tuleb edasi lükata ning loodan, et meie mõtet toetavad ka teised erakonnad,“ sõnas Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson.

Simson rõhutas, et maksumuudatusega kaasnev märkimisväärne kodukulude kasv on paljude perede jaoks üle jõu käiv ja majandusministeeriumi lubadused pakkuda välja leevendusmehhanisme küttesüsteemide väljavahetamiseks, katavad vaid osaliselt tuhandetesse eurodesse ulatuvaid lisakulutusi.

„Ka Eesti Linnade Liit on sõnanud, et senised kasutajad vajavad mõistlikku aega analüüsimiseks ning tegevuste ja ressursi planeerimiseks, et vajadusel küttesüsteem välja vahetada või leida katteallikas väga suurele kulude kasvule. Nende ettepanek oli jõustumine lükata aastasse 2018. Ma saan aru, et valitsuskoalitsioonil on vaja oma lubaduste täitmiseks leida katteallikaid, kuid taoline inimeste kiusamine ei ole õigustatud.“

Head Uudised GoodNews