1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kadrioru kunstimuuseumis saab näha mustvalget maailma kogu oma värvikuses
Kadrioru kunstimuuseumis saab näha mustvalget maailma kogu oma värvikuses

Kadrioru kunstimuuseumis saab näha mustvalget maailma kogu oma värvikuses

Eveline von Maydelli mustvalge maailm29. märtsist saab Kadrioru kunstimuuseumis näha baltisaksa naiskunstniku varipiltidel kujutatud idüllilist maailma. Koostöös Rahvusarhiiviga valminud näitus „Eveline von Maydell. Mustvalge maailm” toob vaatajate ette Teise maailmasõja keerises Eestisse maha jäänud haruldase kunstikogu.

Eveline von Maydell oli maailmakodanikust baltisaksa aadlidaam, kes saavutas tuntuse siluetikunstnikuna. Tema loominguline kõrgaeg jääb kahe maailmasõja vahelisse perioodi, mil ta elas ja töötas nii Saksamaal, Ameerika Ühendriikides kui ka Eestis. Filigraanselt lõigatud varipildid kujutavad tuntud kirjanikke ja poliitikuid Thomas Mannist Theodore Rooseveltini, teatri- ja muusikakuulsusi Anna Pavlovast Ethel Leginskani, lisaks arvukalt tolleaegseid seltskonnadaame, lapsi ja lemmikloomi. Autori oskus ilmestada oma loomingut detailide ja ajastuomaste fragmentidega toob esile portreteeritavate isiksuse ainukordsuse ka väikesemõõdulistel siluettportreedel. „Eveline von Maydelli siluetid on küll mustvalged, aga kujutavad ometi tema kaasaegset maailma kogu selle värvispektris,” sõnab näituse kuraator Juta Kivimäe.

Teise maailmasõja eelõhtul saabus Eveline von Maydell Eestisse, lootuses siia taas oma kodu rajada, kuid oli sunnitud 1940. aasta sügisel lahkuma. Temast jäi maha kaks kohvritäit dokumente ja käärilõikeid, mis asuvad nüüd Rahvusarhiivis. Kadrioru kunstimuuseumis avatud näitusega paralleelselt saab Rahvusarhiivi galeriis tutvuda Eveline von Maydelli elu kajastava fotonäitusega.

Näitusega kaasneb Eesti Kunstimuuseumi ja Rahvusarhiivi uurijate koostöös valmiv raamat, mis tutvustab erakordset kunstikogu ja Eveline von Maydelli isikut, varipiltide traditsiooni pikka ajalugu ning paberil ja paberist
kunstiteoste säilitamise ja konserveerimisega seonduvaid küsimusi. Samuti on välja antud Eveline von Maydelli käärilõigetest inspireeritud Eesti Kunstimuuseumi 2015. aasta seinakalender ja lasteraamat „Mamma Liine mälupildid”. Trükised on müügil Eesti Kunstimuuseumi poodides.

29. märtsil on kõik oodatud Kadrioru lossi publikupäevale.

Kell 13 eestikeelne ekskursioon näituse kuraatoriga
Kell 14 esineb pianist professor Matti Reimann
Kell 15 venekeelne ekskursioon

Eveline von Maydelli näitusel jätkub ka Kadrioru kunstimuuseumi ülimenukas elamusõhtute sari, mis toimub koostöös Tallinna Linnateatri ja Eesti Vene Teatriga. Aprilli, mai ja juuni valitud neljapäevadel saavad külastajad pidulikus õhkkonnas heita intiimse pilgu Eveline von Maydelli mustvalgesse maailma.

Näitusega kaasnevate ürituste kava asub Kadrioru kunstimuuseumi kodulehel.

Head Uudised GoodNews