1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kaksiklinn Valga-Valka tähistab 429. sünnipäeva festivaliga „Helisev Liivimaa”
Kaksiklinn Valga-Valka tähistab 429. sünnipäeva festivaliga „Helisev Liivimaa”

Kaksiklinn Valga-Valka tähistab 429. sünnipäeva festivaliga „Helisev Liivimaa”

Täna algavad Valga-Valka kaksiklinnade festivali “Helisev Liivimaa” pidustused, mis mitmepäevaste sündmustena pakuvad kultuurielamusi nii Eesti kui Läti poolel. Festival avatakse kell 17 kultuuri- ja huvialakeskuses loomeinimeste näitusega. Alguspäeva sisustavad veel Raekojas toimuv linnapea vastuvõtt parimatele lõpetajatele ja kogu perele meelelahutust pakkuv Rootsi lõbustuspark, mis asub Pärna puiesteel.

Tänavune festival on sissejuhatuseks 2014. aasta suurteks juubelipidustusteks: kaksiklinn tähistab 430. sünnipäeva ja Liivimaa kihelkonnakooli õpetajate ja köstrite seminari juhi Janis Cimze 200. sünniaastapäeva.

Valga ja Valka arenevad üheskoos, tegemist on siiski ühe linnaga, mis ajalookeeristes on sattunud kahte riiki. Üks linn Valga-Valka – erinevad riigid, erinevad rahvused, erinev keel ja seadused, kuid koostööd tehakse mitmetes valdkondades juba pikki aastaid ja iga aastaga järjest rohkem. Silmapaistvamaid näiteid saab tuua kultuuri, hariduse, spordi, meditsiini ja keskkonna valdkonnast, mis ei tähenda, et teised valdkonnad oleksid jäänud tahaplaanile. Valga ja Valka arengukavade koostamisel arvestati väga paljuski kaksiklinna eripäraga. Töine side kahe linna vahel on tihe ja igapäevane ning sünnipäevagi tähistatakse koos.

Erinevad ja mitmekesised festivalipidustused liidavad kaksiklinna rahva, koos tantsitakse, sammutakse ühises rongkäigus ja katsutakse rammu erinevatel spordivõistlustel, lustitakse tivolis ja saadakse osa laadamelust. Linna sünnipäevahommikul on Raekoja ees, linna ajaloolises tuumikus, võimalik mõtteid vahetada ja juttu puhuda linnajuhtidega ning nautida hommikukohvi.

Sünnipäeva ajal toimuv Valgamaa tantsupidu „Tantsusammul läbi Valgamaa” on osaks kaksiklinnade festivalist.
Valgamaa tantsupidu „Tantsusammul läbi Valgamaa” toimub laupäeval, 8. juunil algusega kell 18 Valga linna staadionil ja on ühtlasi ka üheks peamiseks osaks Valga-Valka kaksiklinnade festivalist „Helisev Liivimaa”.

Festivali kava aadressil: www.valga.ee

Head Uudised GoodNews