1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kaksiklinn Valga-Valka valmistub Schengeni viisaruumi kümnendaks aastapäevaks
Kaksiklinn Valga-Valka valmistub Schengeni viisaruumi kümnendaks aastapäevaks

Kaksiklinn Valga-Valka valmistub Schengeni viisaruumi kümnendaks aastapäevaks

Valga linnapea Kalev Härk ja Valka Kihelkonnaduuma esimees Vents Armands Krauklis allkirjastasid presidentidele pöördumise

2017. aasta detsembris möödub 10 aastat Schengeni leppe allkirjastamisest, mis tagas vaba liikumise Valga ja Valka kodanike vahel. Kaksiklinn peab plaani aastapäeva tähistamiseks.

Aega, mil Valga ja Valka piiri peal veel karm piirikontroll oli, mäletavad paljud. Küllap meenus see paljudele kaksiklinna elanikele, kui politsei- ja piirivalveamet paar päeva tagasi harjutas Eesti-Läti sisepiiril piirkontrolli ajutist taaskehtestamist. Samal ajal aga, kui piiril toimusid õppused, valmistasid Valga linnavalitsus ja Valka kihelkonnaduuma ette Schengeni ühtse viisaruumiga ühinemise kümnenda aastapäeva tähistamist.

„Kaksiklinna Valga-Valka jaoks on oluline teada, mäletada ja meenutada tollaseid tundeid ning rõhutada, kuivõrd tähtis on alal hoida vabad piirid, Euroopa Liidu peamised printsiibid ja väärtused,” märkis Valga linnapea Kalev Härk. „Mäletan isegi, et range riigipiir oli mõlemale poolele pidurdav ning probleemirohke.”

Seetõttu oli liitumine Schengeni viisaruumiga 21. detsembril 2007. aastal Valgale ja Valkale tõeline pidupäev, mida siira rõõmuga tähistas kogu siinne kogukond. Ka seekord on kavas pidupäeva väärikalt ning suurejooneliselt tähistada. Linnajuhid Kalev Härk ja Vents Armands Krauklis allkirjastasid kutsed pidustustel osalemiseks Eesti ja Läti presidentidele, oodatud on ka kõik kaksiklinna kodanikud ning samuti kõik Valga-Valka külalised ja sõbrad.

Head Uudised GoodNews