1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Kalle Palling: Eesti eesmärk on tagada põlevkiviõlitööstuse konkurentsivõime ja investeerimiskindlus
Kalle Palling: Eesti eesmärk on tagada põlevkiviõlitööstuse konkurentsivõime ja investeerimiskindlus

Kalle Palling: Eesti eesmärk on tagada põlevkiviõlitööstuse konkurentsivõime ja investeerimiskindlus

Foto: www.kallepalling.ee
Foto: www.kallepalling.ee

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon kinnitas esmaspäevasel istungil valitsuse seisukohad Euroopa Ülemkogul ja euroala tippkohtumisel, kus keskendutakse kliima- ja energiapoliitika tulevikule. Üks Eesti peamistest eesmärkidest on tagada põlevkiviõlitööstuse konkurentsivõime ja investeerimiskindlus.

„Eesti huvides on praegu, et Euroopa Liidu tasemel ei peetaks põlevkivi toornaftast saastavamaks. Vastasel juhul oleks meil põlevkiviõlil põhinevat diislit võimatu Euroopa siseturul müüa,“ ütles EL-i asjade komisjoni esimees Kalle Palling ja lisas, et põlevkiviõlidiislist auto- ja laevakütuseid toota on kordades ressursitõhusam, kui põlevkivi elektriks põletada.

„Ebakindluse tõttu ei ole täna Eesti põlevkiviettevõtjad julgenud rafineerimistehase ehitust alustada. Tulevikule mõeldes on aga kohaliku vedelkütuste tootmise potentsiaali rakendamine Eesti energiajulgeolekule väga oluline. Samuti peame tähtsaks Baltikumi paremat elektriliinidega ühendamist ja Balti riikide elektrisüsteemide sünkroniseerimist Kesk-Euroopaga,“ ütles Palling.

Euroopa Liit suundub kliimasõbralikuma ning säästvama energiatootmise – ja tarbimise poole. Eesti toetab EL-i kliima- ja energiapoliitika 2030. aasta raamistiku eesmärke vähendada kasvuhoonegaase 40 protsendi võrra ning suurendada taastuvenergia osakaalu lõpptarbimises 27 protsendini ja energiatõhusust 30 protsendini.

Euroopa Ülemkogul ja euroala tippkohtumisel 23. – 24. oktoobril Brüsselis esindab Eesti seisukohti peaminister Taavi Rõivas.

Head Uudised GoodNews