1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Kanahaua maastikukaitseala moodustamine sai valitsuse heakskiidu
Kanahaua maastikukaitseala moodustamine sai valitsuse heakskiidu

Kanahaua maastikukaitseala moodustamine sai valitsuse heakskiidu

Vellavere Külajärv Foto: entsyklopeedia.ee
Vellavere Külajärv
Foto allikas: www.entsyklopeedia.ee

Valitsus kiitis neljapäeval heaks Tartumaal Kanahaua maastikukaitseala moodustamise ja selle kaitse-eeskirja.

Määruse eelnõu muudab Tartu maakonnas Konguta vallas Metsalaane külas asuva maastikulise üksikobjekti Kanahaua sulglohu piiri ja kehtestab seadusjärgse kaitsekorra. Kanahaua sulglohk on olnud alates 1964. aastast kohaliku tähtsusega maastikulise üksikobjektina kaitse all.

Eelnõu eesmärk on paremini tagada sulglohu kaitse. Eestis on keskkonnaregistri andmetel registreeritud vaid kaks sulglohku, millest üks on Kanahaua ja teine Kõpu sulglohk, mis asub Hiiumaal ja mis ei ole kaitse alla võetud. Kanahaua sulglohu sügavus ulatub kuni 25 meetrini ja laius 250 meetrini. See on mõõtmetelt Eestis suurim ja sügavaim keskkonnaregistris registreeritud sulglohk, mis on tekkinud glatsiaalsete protsesside tulemusel.

Kanahaua sulglohu nõlvad on kaetud väärtuslike salumetsa kooslustega, mis moodustavad kaitseala pindalast enamuse. Sulglohu nõlvadel kasvavad metsakooslused aitavad tagada nõlvade püsimise, kaitsevad nõlvu erosiooni ning varisemise eest.

Kanahaua maastikukaitseala pindala on 4,6 hektarit. Varasemaga võrreldes väheneb kaitseala pindala välispiiri täpsustamise tõttu 0,1 hektari võrra. Kaitseala on tsoneeritud kogu ulatuses sihtkaitsevööndisse ja jääb täies ulatuses eramaale.

Head Uudised GoodNews