1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Karjääriretked viisid ligi veerandsada koolinoort tutvuma kodukoha ettevõtetega
Karjääriretked viisid ligi veerandsada koolinoort tutvuma kodukoha ettevõtetega

Karjääriretked viisid ligi veerandsada koolinoort tutvuma kodukoha ettevõtetega

Valgamaa karjääriretk Ritsu ASKredExi Karjääriretked viisid oma kodukoha ettevõtete karjäärivõimalustega tutvuma ligi 250 koolinoort. Nädala jooksul toimunud ekskursioonid toimusid 9 maakonnas, kus tutvuti 26 ettevõtte igapäevatööga ning bussidega läbiti kokku ligikaudu 1000 kilomeetrit.

Noorte tagasisidest selgus, et üle poole neist polnud varem ettevõtteid külastanud ning oma silmaga tööga tutvumise kogemus oli nende jaoks esmakordne. Pärast ettevõtete külastamist on pooled õpilased valmis külastatud ettevõtetesse praktikale või tööle asuma.

KredExi ettevõtlusdivisjoni juhi Jarmo Liiveri sõnul andisid karjääriretked noortele hea võimaluse näidata, et neil on pärast õpinguid võimalus ka oma kodukandis sobiv karjäär valida või ise ettevõtjaks hakata. “Üllatavalt suur hulk õpilasi märkis, et nende jaoks oli positiivne see, et ettevõtetes valitseb avatud ja sõbralik suhtluskultuur. Noortele oli inspireeriv näha erinevates ametites oma ala professionaale, kel on ülesannete täitmiseks spetsiifilised oskused ja teadmised. Sellist kogemust pole õpilastel koolipingist kuidagi võimalik saada ja karjääriretked ongi võimalus reaalset tööelu oma silmaga näha, mis aitab noorel paremini ka oma karjäärivalikuid teha,” sõnas Liiver.

Ettevõtjate enda sõnul oli karjääriretk ka nende jaoks oluline kogemus, et tõsta noorte seas teadlikkust ametitest, kuhu hädasti järelkasvu tarvis. Valgamaa õpilasi võõrustanud AS Ritsu juhi Elari Kivisoo sõnul teevad noored liialt palju otsuseid vanemate soovitusel või meedias loodud kuvandi põhjal ning noortel endil ametist väga head aimdust ei ole. “Kui saame noortele meie ettevõttes tehtavat tööd tutvustada ning „anda käega katsuda“, et puitmajade tootmine ongi just see valdkond, millega võiks end tulevikus siduda, kas tubli oskustöölise, põnevaid lahendusi loova inseneri või müügispetsialistina, on sellest kasu nii meile potentsiaalse järelkasvu kui noortele teadlike valikute tegemisel,” selgitas Kivisoo.

“Ettevõtte jaoks on tähtis see, et noortel tekiks ettekujutus võimalustest, mis neid peale koolipinki ootavad ja miks mitte tekitada noortes huvi ettevõttesse tööle tulla,” rääkis Võrumaa noori vastu võtnud HUT Eesti juht Jaan Põldsepp. “Kõige rohkem meeldis see, et küsiti asjalikke küsimusi ning näidati üles huvi meile suvel praktikale või tööle tulla,” lisas Põldsepp.

Saaremaa õpilastele oma uksed avanud laevaehituse ettevõte Baltic Workboats müügijuhi Joel Rang sõnul soovivad nad anda oma panuse, et laevaehituse oskused areneksid veel kõrgemale tasemele. “Selleks on oluline aidata kaasa uue põlvkonna laevaehitajate järelkasvu tekkele. Meie põhisuunaks lähiaastatel kui ka pikemas perspektiivis ongi tekitada huvi just noortel õppida laeva ehitusega seotud erialasid ja pakkuda spetsialistidele praktika ja töökohti,” lisas Rang.

Sel aastal kolmandat korda toimunud karjääriretkede projekti korraldab KredEx. Karjääriretked toimusid üheksas Eesti maakonnas: Harjumaal, Ida-Virumaal, Lääne-Virumaal, Pärnumaal, Viljandimaal, Saaremaal, Tartumaal, Valgamaal ja Võrumaal. Karjääriretkede läbiviimist rahastas Euroopa Liit läbi Euroopa Regionaalarengu Fondi.

Head Uudised GoodNews