1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kaupo Kikkase kaevurid Kiek in de Kökis
Kaupo Kikkase kaevurid Kiek in de Kökis

Kaupo Kikkase kaevurid Kiek in de Kökis

pressifoto_2_KKK1809Täna kell 17 avatakse Kiek in de Köki maa-aluses fotogaleriis Kaupo Kikkase portreenäitus Ida-Virumaa kaevuritest. Kümme suureformaadilist fotot koos valgus- ja heliinstallatsiooniga viivad vaataja hetkeks niiskesse kaevanduskäiku.

„Kui sattusin esimest korda maa alla kaevandusse, siis tundsin kohe, et pean siin midagi looma. See tunne, kui seisad pimedas käigus ja sinu kohal on mõõtmatud tonnid pinnast, planeedi koort, on emotsionaalselt võrreldav sukeldumise või lendamisega. Need maa-alused käigud üksi ei ole aga midagi ilma meesteta, kes neid uuristavad. Nii oli selge, et tahan luua projekti nendest meestest ning ehk kandub killuke seda erilist tunnet läbi nende ka publikuni,“ kirjeldab Kikkas kaevurite portreteerimise idee sündi.

„Mind lummavad elukutsed, mis on sadu aastaid olemuselt muutumatud. Ametid, mis on “päris”, kus on vaja jõudu ja mille resultaat on käega katsutav. Õigupoolest on neis kõik see, mida fotograafias ei ole! Sääraste elukutsete sümboleiks on minu jaoks kalurid, metsamehed ja kaevurid. Need ametid on kui igavesed mehe ja looduse vahelised jõukatsumised ning olgugi, et nende vorm ajas pisut uueneb, jääb nende olemus alati samaks.“

Kikkase jaoks oli kaevurite portreteerimisel oluline vältida liigsest lavastatust ja hoida pildistades situatsioonid nii loomulikud kui võimalik. „Otsustasin valida viisi, mida kutsun kontrollitud dokumentalistikaks. Kuivõrd aga tegu on portreedega, siis palun neid kõiki hetkeks kaamerasse vaadata, mis võiks sümboliseerida lihtsalt kaaslasele otsa vaatamist. Töötasin selle jaoks välja ka erilise valguslahenduse, mis tähendas kolme abilist, kes pidid paiknema loetud sekunditega õigesse kohta, et pilkases pimeduses soovitud valgus luua.“

Näituse tööd on vormistatud _face-mount _tehnoloogias, mis annab fotodele erilise sügavuse. Tööd on valmistanud Artprint. Näitus sai teoks tänu Viru Keemia Grupi toetusele.

Head Uudised GoodNews