1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Keskkonnaminister: Eestis tasuks investeerida biogaasi
Keskkonnaminister: Eestis tasuks investeerida biogaasi

Keskkonnaminister: Eestis tasuks investeerida biogaasi

Euroopa Liidu keskkonnaministrid kohtusid täna Brüsselis, kus nad muu hulgas arutasid teise põlvkonna biokütustele ülemineku toetamist.

“Praegu Euroopa Liidus kasutatavad ja toodetavad biokütused on valdavalt esimese põlvkonna biokütused, mis põhinevad toidukultuuridel. Nüüd on biokütuste tootmiseks aga juba palju paremaid võimalusi, mis toidutootmisega ei võistle. Teise põlvkonna biokütuseid võib teha näiteks jäätmetest, vetikatest või põhust. Tuleviku seisukohast pakub see Eestile palju võimalusi just koostöös põllumajandussektoriga,” ütles kohtumisel Eestit esindav keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Eesti toetab koos Euroopa Komisjoniga selliste biokütuste arendamist, mis on säästlikud, vähendavad CO2 heidet ja ei konkureeri toidutootmisega ega mõjuta seetõttu toiduainete hindu. Biokütustele kehtestatavad säästlikkuskriteeriumid takistaks looduslike metsade ja soode ning muude looduskaitse seisukohalt oluliste alade kasutamist kütusetootmiseks.

“Me oleme transpordisektoris juba astunud mitu julget ja uuenduslikku sammu. Näiteks on äsja valmis saanud tervet Eestit kattev elektriautode kiirlaadimisvõrgustik. 2014. aastal jõuavad Tallinnasse 15 keskkonnasäästlikku ja moodsat trammi. Arvan, et järgmisena tasuks investeerida just biogaasi tootmisse ja kasutamisse, mis vähendaks nii energiakulu kui õhusaastet ning looks maale väärtuslikke töökohti. Tulevikus võiks ka ühistransporditoetust saada riigilt vaid biogaasil liikuvad bussid,” rääkis keskkonnaminister.

Lisaks biokütustega seonduvale oli päevakorras keskkonnamõju hindamise korralduse parendamine ning geneetiliste ressursside kasutamisega seonduv. Lõunalauas arutasid ministrid Rio+20 jätkutegevusi.

Head Uudised GoodNews