1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. KIKi kaudu suunatakse Eesti elurikkuse säilitamisse üle 12 miljoni euro
KIKi kaudu suunatakse Eesti elurikkuse säilitamisse üle 12 miljoni euro

KIKi kaudu suunatakse Eesti elurikkuse säilitamisse üle 12 miljoni euro

Foto: Matti Paglant
Foto: Matti Paglant

Riik suunab investeeringute kava alusel Eesti elurikkuse säilitamisse Euroopa Regionaalarengu Fondist (ERF) üle 12 miljoni euro. Toetusega soovitakse tagada ohustatud liikide ja elupaigatüüpide soodne seisund ning säilitada kaitstavate loodusobjektide maastikuilme.

SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) on tänaseks teinud rahastamisotsused 69 projekti osas kogusummas 12,2 miljonit eurot. Neist 44 projekti kogumaksumusega 5,9 miljonit eurot on juba valmis. Töös olevad 25 projekti valmivad 2015. a lõpuks.

Projekte viivad ellu Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) ja Keskkonnaamet. Töid rahastatakse perioodi 2007-2013 struktuuritoetusest elukeskkonna arendamise rakenduskava meetme „Looduse mitmekesisuse säilitamine“ investeeringute kava raames.

Euroopa Liidu uuel eelarveperioodil 2014-2020 on kaitsealuste liikide ja elupaikade säilitamiseks ning taastamiseks kavandatud 54 miljonit eurot Ühtekuuluvusfondi vahendeid. Sellele summale lisanduvad veel 9 miljoni euro ulatuses toetused ammendatud ja hüljatud turbaalade ja kuivendatud turbarabade korrastamiseks.

Looduskaitse arengukava eesmärkideks on viia aastaks 2020 hooldatavate poollooduslike koosluste pindala 45 000 hektarini ning taastada 10 000 hektarit rikutud veerežiimiga sookooslusi ja korrastada 1000 hektarit jääksoid. Lõppenud aastal oli kaitstavatel aladel hoolduses ligikaudu 27 000 ha ja taastamises ligikaudu 3 000 ha poollooduslikke kooslusi.

KIK hoiab tervet elukeskkonda, väärtustab puhast loodust ning säästvat arengut. Juhtiva keskkonnaabi ja -investeeringute suunajana rahastab KIK erinevaid keskkonnaprojekte Eesti keskkonnatasudest laekuvast rahast, CO2 kvoodimüügi tuludest ning Euroopa Liidu struktuurifondidest. Lisaks pakub KIK võimalust taotleda sihtotstarbelist laenu keskkonnaprojektide elluviimiseks. Kokku on KIKist neljateistkümne aastaga toetust saanud üle 16 tuhande projekti.

RMK on Eesti riigile kuuluva metsa ja teiste mitmekesiste looduskoosluste hoidja, kaitsja ja majandaja. RMK teenib riigile metsa majandades tulu, kasvatab metsauuendusmaterjali ja korraldab metsa- ja looduskaitsetöid. Lisaks loob RMK looduses liikumise võimalusi ja kujundab loodusteadlikkust.

Head Uudised GoodNews