1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. “Kirjandus kinos” sarjas linastub 1960. aasta “Daam koerakesega”
“Kirjandus kinos” sarjas linastub 1960. aasta “Daam koerakesega”

“Kirjandus kinos” sarjas linastub 1960. aasta “Daam koerakesega”

Programmi “Kirjandus kinos” raames jõuab 14. jaanuaril kell 15:00 kino Artise ekraanile klassikaline linateos “Daam koerakesega”. Lisaseanss on samal päeval kell 17:30. Nädal hiljem, 21. jaanuaril kell 15:00 saab filmi näha Tartu kinos Cinamon.

19. sajandi lõpul kohtub ühes Musta mere äärses kuurordis Dmitri Gurov Anna Sergejevnaga. Daamiga, kes jalutab koerakesega. Mõlemad on abielus, ent mitte õnnelikult – Dmitri on abiellunud varanduse pärast, Anna armastus oma abikaasa vastu on aga aastate möödudes lahtunud…

Anton Tšehhovi samanimelisel novellil (esmakordselt avaldatud aastal 1899) põhinev draama “Daam koerakesega” on valminud 1960. aastal Lenfilmis režissöör Iosif Kheifitsi käe all. Imekaunid must-valged kaadrid suvisest Jaltast ja talvisest Moskvast, tuntud helilooja Nadežda Simonjani mõjuv muusika ning Ija Savvina ja Aleksei Batalovi meisterlikud näitlejatööd toovad suurepäraselt esile 19. sajandi õhkkonna ja inimeste võitluse ühiskonnas valitsevate normide ning iseendi tunnete vahel. Film osales 1960. aastal Cannes’i filmifestivalil.

Film linastub vene keeles, eestikeelsete subtiitritega. Filmi kohta on saadaval meediaõppematerjal, mille koostas TÜ semiootika osakonna doktorant Maarja Saldre.

Juba 9. hooaega korraldab Tallinnfilm filmiprojekti “Kirjandus kinos”, mille raames linastatakse erinevatele kooliastmetele Tallinna kinos Artis ja Tartu kinokeskuses Cinamon 8. oktoobrist 2012 30. aprillini 2013 raamatute adaptsioone, mis on ühildatavad koolide kohustusliku kirjandusega. Seansid toimuvad traditsiooniliselt kell 15:00.

Head Uudised GoodNews