1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. Kirjandusfestival HeadRead lõppes kirjandusjämmiga
Kirjandusfestival HeadRead lõppes kirjandusjämmiga

Kirjandusfestival HeadRead lõppes kirjandusjämmiga

Foto: Dmitri Kotjuh
Foto: Dmitri Kotjuh

31. mail lõppes järjekorras seitsmes Tallinna kirjandusfestival HeadRead õdusa olemisega Uues Maailmas vaeste kirjanike hoovis, kus õhtupäikese kumas esitasid oma loomingut muuhulgas Sarah Kay ja David Ambrose, Peeter Sauter tutvustas uut luulekogu ning üheskoos lauldi Eesti regilaule.

Kirjandusfestivalil HeadRead esines ühtekokku üle 100 kirjandus- ja kultuuritegelase, neist ligi 30 väliskirjanikku, kellele lisaks olnud kirjastajad ja kirjanduskriitikud kasvatasid festivali väliskülaliste arvu
senises ajaloos rekordiliseks. Viie päeva vältel toimus üle 70 kirjandus- või kirjandusega seotud sündmuse – kohtumised kirjanikega, luule- ja proosavõistulugemised, töötoad, jalutuskäigud, teatriettevõtmised, aruteluringid. Festivali toimuspaikadesse üle linna jagus igale poole publikut. Kirjanike Maja musta laega saal sai mitmel korral rahvast pilgeni täis ning Margaret Atwoodi vestlust Ilmar Taskaga pühapäeva õhtupoolikul pidid mõned kirjandushuvilised suurelt väliekraanilt jälgima, sest saali enam ei mahtunud.

Enneolematult palju viibis HeadRead festivalil Rootsi kirjanikke, kokku seitse, ning lastekirjanduse programm oli varasemate aastatega võrreldes oluliselt rahvusvahelisem. Festivali üritusi külastanud publiku arvu on paraku raske öelda, sest kõik sündmused peale luulemissa ning teatrietenduse olid, nagu alati, tasuta.

Kirjandusfestival HeadRead toimus esimest korda Euroopa festivalide foorumi EFFE kvaliteedimärgise egiidi all, mis tähendab, et tegu on üleeuroopaliselt tunnustatud kõrgetasemelise kultuurifestivaliga.

Järgmine Tallinna kirjandusfestival HeadRead algab juba veidi vähem kui aasta pärast.

Head Uudised GoodNews