1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Kiusuennetusprogrammiga lubati liituda 22 koolil
Kiusuennetusprogrammiga lubati liituda 22 koolil

Kiusuennetusprogrammiga lubati liituda 22 koolil

Eesseisval sügisel plaanib KiVa kiusuennetusprogrammi abil kiusamist ennetama ja vähendama hakata veel 22 kooli üle Eesti.

Kokku laekus sihtasutusele Kiusamisvaba Kool 4. märtsi seisuga 29 avaldust sooviga programmi oma koolis rakendama hakata. Pärast kooliperedega läbi viidud liitumisvestlusi sai selgeks, et programmi süsteemseks ja järjepidevaks kasutamiseks on neist valmis 22 kooli.

“Pöörame viimastel aastatel uusi koole värvates aina enam tähelepanu programmi rakendamise kvaliteedile. Samuti on üks olulisi kriteeriume koolide sisuline valmisolek, sh tõsine motivatsioon KiVa kaudu kiusamist vähendada,” selgitab Kiusamisvaba Kooli tegevjuht Triin Toomesaar. “See tähendab seda, et kui koolil on parasjagu näiteks värskeid väljakutseid juhtkonna liikmete vahetumisega seoses või pole kooli tuumikpere liitumise suhtes päris ühte meelt, soovitame programmiga liitumisega mitte kiirustada, vaid võtta aega küpsemiseks. Seda vajadust mõistavad koolid ka üldjuhul ise.”

18 eesti õppekeelega ja neli vene õppekeelega kooli üle Eesti olid aga süsteemsele kiusuennetusele pühendumiseks valmis. Nende seas on 10 kooli Harjumaalt, sh seitse Tallinnast; kolm Põlvamaalt; üks Raplamaalt; kolm Tartumaalt; kaks Viljandimaalt; kaks Läänemaalt ja üks Ida-Virumaalt. See tähendab, et tulevast sügisest on Eestis kokku juba rohkem kui 90 KiVa-kooli, kujuures kaetud on kõik maakonnad peale Hiiumaa.

Ühe liituva kooli, Mooste Mõisakooli sotsiaalpedagoog Sandra Kripson põhjendab KiVa kasuks otsustamist sooviga saada oma kooli süsteemsus ja vajalikud teadmised: “KiVa pakub hetkel meile kõige paremini sobivat süsteemi. Meie jaoks on oluline, et tegevusse saaks kaasatud kogu koolipere, et oleks võimalik jõuda rohkemate juhtumiteni. Samuti meeldib meile, et antud programmis on suur rõhk ennetusel.”

KiVa on Soomes Turu ülikooli teadlaste väljatöötatud teadus- ja tõenduspõhine programm.

Head Uudised GoodNews