1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Kodanikuleping võimaldab eesti keelt õppida tasuta
Kodanikuleping võimaldab eesti keelt õppida tasuta

Kodanikuleping võimaldab eesti keelt õppida tasuta

Foto: Pixabay

Siseminister Andres Anvelt tutvustas eilsel riigikogu täiskogu istungil kodakondsuse seaduse muudatust, millega laiendatakse eesti keele õppimise võimalusi Eesti kodakondsuse soovijate jaoks.

Et kodakondsuse taotlemine ei jääks keeleoskuse taha, on alates 2019. aastast plaanis pakkuda nn kodanikulepinguid tasuta eesti keele kursusteks ning tasustatud õppepuhkuse saamiseks. „Eestis ei ole põhiprobleem see, kas inimesel võib olla topelt- või mitmikkodakondsus, vaid meie suurim mure on nn halli passi omanike rohkus,“ ütles siseminister riigikogus eelnõu esimesel lugemisel. Eestis on praegu umbes 80 000 määratlemata kodakondsusega inimest. Kodakondsuse saamise eelduseks on eesti keele oskus.

Eestis ei ole põhiprobleem see, kas inimesel võib olla topelt- või mitmikkodakondsus, vaid meie suurim mure on nn halli passi omanike rohkus.

„Peame võimalikult palju panustama sellesse, et tuua Eestis elavad inimesed eesti keele- ja inforuumi. Oleme tänaseks juba saavutanud olukorra, kus enam nn halli passiga lapsi Eesti riigis juurde ei lisandu, samuti oleme lihtsustanud kodakondsuse saamise nõudeid vanemaealiste jaoks,“ lisas Andres Anvelt.

Lepingu saaksid sõlmida vähemalt viis aastat Eestis seaduslikul alusel elanud inimesed, kes soovivad taotleda Eesti kodakondsust ja vastavad põhilistele kodakondsuse taotlemise tingimustele. Ühekordset tasuta keeleõpet hakatakse pakkuma nulltasemelt kuni tasemeni B1. Eesti keele kursustel osalemiseks makstakse lepingu sõlminud inimesele õppepuhkusel oldud päevadel keelekursustel osaletud kordade eest keeleõppehüvitist keskmise palga alusel 20 kalendripäeva eest. Keeleõpet hakkab korraldama sisekaitseakadeemia.

Lepingu saaksid sõlmida vähemalt viis aastat Eestis seaduslikul alusel elanud inimesed, kes soovivad taotleda Eesti kodakondsust.

Möödunud aastal sai Eesti kodakondsuse ligi 800 inimest, neist 558 olid enne määratlemata kodakondsusega. Alates taasiseseisvumisest on Eesti kodakondsus antud ja taastatud kokku enam kui 160 000 inimesele.

Head Uudised GoodNews