1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kodukandi kogukonnaprojektide taotlusvooru toel valmis südamekujuline matkarada ja rehvidest ronila
Kodukandi kogukonnaprojektide taotlusvooru toel valmis südamekujuline matkarada ja rehvidest ronila

Kodukandi kogukonnaprojektide taotlusvooru toel valmis südamekujuline matkarada ja rehvidest ronila

Eesti Külaliikumise Kodukant kogukonnaprojektide taotlusvooru toel on vahepeal valmis saanud mitu spordi- ja rekreatsiooniprojekti.

Südamekujuline matkarada  Saaremaal

Saaremaal avati Matkaklubi Tõll ja Piret algatusel valminud südamekujuline matkarada. Saaremaa seni pikim matkarada on pühapäevasportlasetele paras katsumus: jalgsi võtab kogu teekonna läbimine vähemalt neli päeva, jalgrattal kaks päeva. Matkatee „Saaremaa süda“ kulgeb Loode-Saaremaal Tagamõisa ja Undva poolsaartel. Vähemalt 110 km pikkusele marsruudile jääb kaheksa võimalikku telkimiskohta ning Google’i kaardil on tähistatud ka öömaja pakkujad.

Rehvidest ronila ja mänguväljak Juula külas

Jõgevamaal asuv Juula külaselts otsustas Kogukondade EV100 projekti toel oma käte ja seltsi liikmete käsutuses oleva tehnikaga rajada laste mänguväljaku. Kaasa lõi palju peresid, nii sai näiteks kallakule rajatud vanadest autorehvidest ronila palju suurem kui algul plaanis oli.

cof

„Tore oli vaadata kuidas rehvihunnik tasapisi kasvas – kahe nädalaga vajaliku suuruseni, ja enamgi,“ kirjutas projekti eestvedaja Katrin Kaalep. Mehed tegid raskema töö – pinnase koorimise, rehvide paigaldamise ja ühendamisega, liivapadjandi loomisega; naised puhastasid aluspinda ja võtsid nõlval asuvat võsarägastikku maha.
Lapsed aga tegelesid mängumaja värvimisega. Mängumaja sai toodud perekond Kaalepite juurest. Kuigi lapsed pole veel mängueast välja kasvanud, otsustati, et see maja võiks rõõmu pakkuda enamatele. „Nüüd mängitakse seal koos sõpradega ja palju rohkem kui kodus,“ rõõmustas Katrin Kaalep.
Katkised kiiged ja vana liivakast asendati uutega, lisaks osteti tore pesakiik. Ja muidugi ei puudu ühelt õigelt mänguväljakult karussell! „Neljakesi sai karussell vaia otsa tõstetud ja selleks, et ülemine osa vajuks paika, riputasid mehed end sangade külge. Siis tuli avastus – mis laste karussell, see on ju ka meestele igati pinget ja lusti pakkuv! Koheselt kasvasid välja ettepanekud jaanipäeva võistlusmängudeks. Ning seejärel ka soov, et võiksime paigaldada lisaks välijõusaali seadmeid, et saaks ka täiskasvanud eesmärgipäraselt aega veeta,“ rõõmustas projektijuht.

Juula küla laste mänguväljak oli üle 10 aastat vana, osad atraktsioonid juba lastele ohtlikuks muutunud. Lapsi on külas aga omajagu – neist 26 nooremad kui 12 aastat.Seepärast otsustas selts juba kaks aastat tagasi võtta külaplatsi ja laste mänguväljaku uuendamine EV100 prioriteediks ning kingituseks külaseltsile. Ka Nihatu külaselts Saaremaal on külaplatsile püstitanud laste ronila ja paigaldanud välitrenažöörid.

Pirgu küla saab kogukonnatare

Sportlik Pirgu küla Raplamaal on üle Eesti tuntuks saanud  algatusega, kus külaseltsi eestvedamisel muudeti varasem prügimäe ala mitmekülgsete võimalustega tervisepordirajaks. 13. oktoobril avab Pirgu külas aga lisaks uksed ka kogukonnatare. Ligi 5000 euro eest hangitud ja püsti pandud majakeses saab nii koosolekuid pidada kui ka juba kasutuses oleva terviseraja inventari hoida.  Aiamaja aluse ettevalmistustööd, viimistlus ja haljastus tehakse talgute korras oma küla inimeste ning teiste abilistega. Ka maja korrashoiu ja sporditarvikute laenutamisega on edaspidi lubanud tegeleda vähemalt kümmekond peret.

“Taotlusvooru toel valminud rajatised näitavad, et külad on hakkamist täis ja valmis oma elu paremaks muutma,” märkis Eesti Külaliikumise Kodukant juhatuse liige Krista Habakukk. „Kogukonnad vajavad selgelt veelgi enam kohaliku omavalitsuse tuge ja läbipaistvaid rahastamise põhimõtteid,” sõnas ta.  “Hädavajalik on ka seniste riigisiseste toetusprogrammide nagu näitekes kohaliku omaalgatuse programmi jätkumine ning sinna suunatud riigieelarveliste  vahendite suurenemine.”​

Eesti Külaliikumine Kodukant avas vabariigi sajanda sünnipäeva puhul kogukonnaprojektide taotlusvooru tänavu kevadel.  Taotlusvooru eelarve maht oli 265 000 eurot ning ühe projekti kohta oli võimalik taotleda kuni 5000 eurot. Taotlusvooru eripäraks on asjaolu, et toetusele ei pea lisama omafinantseeringut. Taotlusi hindas Kodukandi liikumise loodud seitsmeliikmeline komisjon, kuhu kuulusid kogukonna eksperdid, EV 100 juhtrühma, Kodanikuühiskonna Sihtkapitali, LEADER Liidu ning siseministeeriumi esindaja. Taotlusvooru rahastus tuli riigieelarvelistest vahenditest, mis Vabaerakonna ettepanekul suunati avalikule konkursile.

MTÜ Eesti Külaliikumine Kodukant on juriidiliste isikute ühendus, mis liidab Eestimaa maapiirkondade tasakaalustatud arengut taotlevad ja edendavad ning külaelu väärtustavad organisatsioonid. Liikumise eesmärgiks on kogukondliku tegevuse edendamine Eesti maapiirkondades, väärtustades ja arendades külaelu,  pärimuskultuuri ja vabatahtlikku tegevust.

Head Uudised GoodNews