1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kogukondlik eeskuju: Teelahkme võttis ohjad enda kätte
Kogukondlik eeskuju: Teelahkme võttis ohjad enda kätte

Kogukondlik eeskuju: Teelahkme võttis ohjad enda kätte

Tallinna ja Tabasalu vahel asuvas Teelahkme elurajoonis panid sadakond peret seljad kokku, et üheskoos kogukonna turvalisust suurendada – juba kaheksa aastat hoiab külal silma peal G4Si patrullekipaaž.

Teelahkme elanik Margit Kikas märgib, et turvalisusprobleemid algasid tegelikult kohe küla valmimise algfaasis, kui järjepanu asuti sisse kolima ja pidevalt voorisid kolimisautod.

“Inimesed veel üksteist ei tundnud, pikanäpumeestel oli suhteliselt lihtne omasoodu toimetada,” ütleb Kikas. “Üldiselt on meil vaikne ja rahulik keskkond, kuid aegajalt ikka miskit juhtub.”

Naise sõnul algatas turvateenuse tellimise mõtte aastaid tagasi üks tolleaegsetest aktiivsetest noortest külaelanikest, kelle pere ise kurikaelte ohvriks langes. “Tõenäoliselt oli pikanäpumeestel autode kallal nokitsemiseks vajalik vaigistada aias võõraste peale haukuvaid koeri, milleks püüti loomi mürgitada,” meenutab Kikas. “Õnnekombel ja põhjusel, et tegemist on meedikute perega, jäi tubli neljajalgne valvur tookord ellu. Üleskutse tuli sellest perest ja kuivõrd probleemidest oli ka varem kuulda olnud, võetigi mõte tegevusse.”

Lepingu järgi teeb patrullekipaaž Teelahkmel nii öösel kui ka päeval kokkulepitud kahekilomeetrisel marsruudil patrull-reide. Lisaks patrullimarsruudile on kokku lepitud olulised kontrollpunktid, millel turvatöötajad silma peal hoiavad – lasteaed, mänguväljak, restorani parkla. Viimane on patrulli üheks baseerumiskohas, olles hästi nähtav nii kohalikele elanikele kui ka võimalikele kurjade kavatsustega kutsumata külalistele. Tagasisidet juhtunu kohta saavad kogukonna liikmed G4Silt patrulli aruannetena.

Kikase sõnul on kohalikel elanikel mitmeid kordi olnud vajadus G4Si patrulli poole pöörduda. Olgu siis teemaks mõne hulljulge kihutaja korralekutsumine või midagi muud. “Turvafirma autot näeme mitmeid kordi päevas vaikselt majade vahel liikumas, eks see olegi peamine tugi. Mida mina oma maja aknast ju ei näe, seda näevad nemad oma autost ringi liikudes kindlasti,” räägib Margit Kikas patrulli ennetavast mõjujõust.

“Oma koduselt diivanilt  kõike väljas toimuvat ei näe, ja kas seda oleks vajagi. Halbade mõtetega tulijat peletab turvatöötajate vaikselt ja tähelepanelikult liikuv ekipaaž kindlasti eemale,” soovitab naine ka teistel kogukondadel oma turvariskide maandamiseks turvafirma kaasamist kaaluda. “Hea on ennast omas kodus turvaliselt tunda.”

Allikas: G4S – JULGE HOOLIDA

Head Uudised GoodNews