1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kokkade olümpiale pürib Eestist rekordarv osalejaid
Kokkade olümpiale pürib Eestist rekordarv osalejaid

Kokkade olümpiale pürib Eestist rekordarv osalejaid

kandidaadid 2016Tuleval aastal toimuvale nn kokkade olümpiale pürib Eestist lausa viis kokka. Bocuse d´Or Euroopa vooru pääsu eest võistlevad Pavel Gurjanov restoranist Cru, Vladislav Korpusov Villa Maryst, Taigo Lepik Vabariigi presidendi kantseleist, Dmitri Rooz restoranist Farm ja Vladimir Upeniek restoranist Piparmünt.

Bocuse d’Or võimaldab professionaalsetel kokkadel esindada Eesti gastronoomiat rahvusvahelisel kokandusvõistlusel, mille finaal toimub iga kahe aasta tagant Prantsusmaal Lyonis. Finaali pääsemiseks tuleb edukalt läbida Eesti eelvoor ja seejärel Euroopa voor, mis seekord toimub 2016. aasta mais Budapestis.

Viis kandidaati võistlevad edasipääsu nimel Tallinna Toidumessi raames selle aasta oktoobrikuus. Kandidaatidel tuleb sarnaselt põhivõistlusele ranget reglementi täites valmistada viie ja poole tunniga kaks võistlusrooga. Kohustuslike toorainetena kasutatakse liharoa valmistamisel Eesti vutti, vutimune ja varssellerit ning kalaroa puhul on põhitooraineks koha.

Võistluste korraldaja Eesti Kulinaaria Instituudi juhi Dimitri Demjanovi sõnul on aasta aastalt üha enam Eestis kokki, kelle motivatsioon on riigipiiridest väljaspool oma oskusi näidata ja seeläbi meie toidu- ja restoranikultuuri tutvustada.

„Oleme end väikese, kuid kõrgetasemelise gastronoomiaga riigina juba pikalt tõestanud, pääsedes kolmel korral finaalvõistlusele koos maailma tippudega Taanist, Rootsist, Norras, aga ka Jaapanist ja USA-st,“ selgitab Demjanov.
Tema sõnul pälvib väikeriik sellises konkurentsis alati elavattähelepanu ning tekitab huvi riigi vastu laiemalt.

Demjanov on üllatunud kui suur on sel korral osavõtuhuvi. „Tore on näha, kuidas hing ei anna rahu ning mitu kandidaati on sel aastal võistlustules juba teist korda. Dmitri Rooz on korra Eestit Euroopas juba esindanud ning Vladimir Upeniek on kandideerinud kohale ka eelmisel aastal,“ märgib Demjanov.

„Meil on suur vastutus teha hea sooritus selgi korral, sest oleme ju ise taotlemas võistluse Euroopa voorukorraldajamaa tiitlit 2018. aastaks,“ sõnab Demjanov ja lisab, et sama soovi on esitanud ka Suurbritannia,
Saksamaa, Taani, Holland ja Poola.

Eesti eelvoor toimub Tallinna Toidumessi raames 30. oktoobril 2015 ja võitja sõidab Eestit esindama Budapesti 2016. aasta maikuus.

Bocuse d’Or, mis sai alguse 25 aastat tagasi, on prestiižseim kokakunstivõistlus maailmas. Gastronoomia vormel 1 ja kokkade olümpiaks nimetatud sündmus sündis kulinaaria grand old man Paul Bocuse’i ideest kutsuda kokku maailma parimad kokad ja panna nad publiku ees võistlema.

Senised Eesti kandidaadid:

2008 – Bocuse d’Or Eesti eelvoor: Tõnis Siigur, Peeter Pihel, Dmitir Rooz, Vladislav Djatšuk
2008 – Bocuse d’Or Europe Stavangeris Norras. Eesti kandidaat: Vladislav Djatšuk
2009 – Bocuse d’Or finaal Lyonis Prantsusmaal. Eesti kandidaat: Vladislav Djatšuk
2010 – Bocuse d’Or Eesti eelvoor: Rene Uusmees, Tõnis Siigur, Dmitri Rooz
2010 – Bocuse d’Or Europe Genfis Šveitsis. Eesti kandidaat: Dmitri Rooz
2012 – Bocuse d’Or Europe Brüsselis Belgias. Eesti kandidaat: Heidy Pinnak
2013 – Bocuse d’Or finaal Lyonis Prantsusmaal. Eesti kandidaat: Heidy Pinnak
2013 – Bocuse d’Or Eesti eelvoor: Dmitri Haljukov, Vladimir Upeniek
2014 – Bocuse d’Or Europe Stockholmis Rootsis. Eesti kandidaat: Dmitri Haljukov
2015 – Bocuse d’Or finaal Lyonis Prantsusmaal. Eesti kandidaat: Dmitri Haljukov

Head Uudised GoodNews