1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kolmapäeval toimub rahvusvaheline sümpoosion „Heli ja avalik ruum”
Kolmapäeval toimub rahvusvaheline sümpoosion „Heli ja avalik ruum”

Kolmapäeval toimub rahvusvaheline sümpoosion „Heli ja avalik ruum”

Sirje Helme
Sirje Helme

30. oktoobril algusega kell 11 toimub Kumu auditooriumis rahvusvaheline sümpoosion, mille märksõnadeks on heli ning selle toimimine avalikus ruumis. Sündmus seob omavahel kaks Kumu näitust – viimast nädalat avatud „Kriitika ja kriisid. Kunst Euroopas alates 1945” ning „Sünkroonist väljas. Helikunstist vaatega minevikku”.

Sümpoosionil käsitletakse mõisteid „heli” ja „avalik ruum” laiemas tähenduses. Iga esineja mõtestab neid erinevalt – kõneldakse kunsti ja muusika vastastikmõjust, raadiost ja valjuhäälditest kui avaliku ruumi loojatest ning nii linnakeskkonna kui kunstiteose helidest. Arutlusele tulevad teemad panevad märkama, kuidas avalik ruum meie ümber toimib ning kuidas helid selle tajumist mõjutavad.

Sümpoosionil esinevad Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme, näituse „Kriitika ja kriisid. Kunst Euroopas alates 1945” peakuraator Monika Flacke (Saksamaa), ajakirjanik ja raadiolainete uurija Rimantas Pleikys (Leedu), disaini- ja innovatsioonistuudio Unsworn Industries valjuhääldiprojekti autorid Erik Sandelin ja Magnus Torstensson (Rootsi), heli- ja videokunstnik John Grzinich (Eesti/USA) ning kunstnikud Svein Flygari Johansen (Norra) ja Raul Keller (Eesti).

Osalemine on tasuta ja töökeeleks inglise keel. Tutvu täpse programmiga siin.

„Kriitika ja kriisid. Kunst Euroopas alates 1945” on Euroopa Nõukogu 30. kunstinäitus, mis toob Eestisse esmakordselt peaaegu sada Euroopa avangardkunsti suurnime mõlemalt poolt endist raudset eesriiet. Näitus on avatud 3. novembrini 2013. Toetajad: Euroopa Komisjon, Kultuuriministeerium, Pro Helvetia.

„Sünkroonist väljas. Helikunstist vaatega minevikku” on Eesti esimene suurem helikunstile pühendatud näitus, kus on esindatud kaheteistkümne Eesti ja väliskunstniku tööd, mis loovad ülevaate helikunstist kui mitmekülgsest kunstimeediumist.

Näitus on avatud 12. jaanuarini 2014.

Head Uudised GoodNews