1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Koolivaheajal saab AHHAAs leiutada ja uhiuut miniplanetaariumit külastada!
Koolivaheajal saab AHHAAs leiutada ja uhiuut miniplanetaariumit külastada!

Koolivaheajal saab AHHAAs leiutada ja uhiuut miniplanetaariumit külastada!

Foto: AHHAA
Foto: AHHAA

Äsja alanud kevadisel koolivaheajal pakub Teaduskeskus AHHAA esmakordselt sedavõrd tihedat eriprogrammi. Külastajaid ootavad nii teaduslaagrid kui ka teemapäevad geneetikast leiutamiseni.

Vaheaja avas AHHAAs Eesti parimaks hinnatud teaduslaager (17.-20. märtsil), kus seekord uuritakse, kuidas töötab inimkeha ja tehakse tutvust arstiteadusega.

Meditsiinihuvilised, kes laagrisse ei jõua, saavad tänasel anatoomiapäeval teada, kas inimesel on olemas seitsmes meel ning kas kops võib üle maksa minna. Julgemad saavad ise skalpelli haarata ja uudistada lähemalt päris loomaneeru ja -kopsu. Huvilised saavad AHHAAs tutvuda TÜ üliharuldaste meditsiinikollektsioonidega, mille vanimad eksponaadid on üle 300 aasta vanad. Ekskursioonid on tasuta ja giidi juhendamisel.

Homsel meelteteemalisel päeval saab oma taju proovile panna nii peadpööritavates töötubades ja teadusteatri etendusel kui ka näitusel “Ahhaa, meeltesegaduses!”, mis on avatud veel vaid 13. aprillini. Muuhulgas selgub, kuidas paistab punane värv läbi roheliste prillide vaadatuna ning mis tunne on siilile pai tehes.

Reedel, 21. märtsil toimuval energiapäeval süüdatakse AHHAAs LED-lambid, pannakse reaktiivmootoriga autod võidu kihutama ja meisterdatakse tuulikuid. Sama päeva õhtul vallutavad teaduskeskuse aga noordetektiivid, kes uurivad öölaagris sõrmejälgi ja DNA-d ning panevad oma uued teadmised proovile seiklusmängus.

Kevadised koolivaheajad ei möödu AHHAAs kunagi ilma kosmosepäevata, mis seekord toimub laupäeval, 22. märtsil. Sel korral ootavad huvilisi etendused lausa kahes planetaariumis – lisaks AHHAA imelisele keraplanetaariumile saab siis külastada ka uhiuut miniplanetaariumi. Suurimad tähehuvilised saavad töötoas meisterdada ka päris oma koduplanetaariumi, aga ka tähekella, päikesevaatlusprille ja Päikesesüsteemi mudeleid.

Vaheajale paneb lennuka punkti täiesti uus sündmus. Esimest korda AHHAA ajaloos toimub leiutajate päev (23.03), mil keskusese kogunevad Eesti kõige osavamad ja nutikamad. Siis saab teaduskeskuses koos mudelistidega roboteid meisterdada ning uudistada Tartus valmistatud RajuCam’i kaamerakoptereid, mis teevad aerofotosid ja -videosid ka kõige keerulisemates maastikuoludes.

Lisaks teeb Raadio RingFM kuni laupäevani teaduskeskuses neljatunnise otsesaate.

Teemapäevade üritustel saab osaleda AHHAA majapiletiga, keraplanetaariumi etendustel ja laagrites osalemine on lisatasu eest ning laagritesse on vajalik ka eelnevalt registreerida. Vaata täpset kava aadressil SIIT.

Head Uudised GoodNews