1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kopenhaagenis saab heakskiidu Läänemere regiooni koostöö tegevuskava
Kopenhaagenis saab heakskiidu Läänemere regiooni koostöö tegevuskava

Kopenhaagenis saab heakskiidu Läänemere regiooni koostöö tegevuskava

Laine Randjärv
Laine Randjärv

21.-22. jaanuaril Kopenhaagenis toimuval Balti Assamblee ja Põhjamaade Nõukogu iga-aastasel tippkohtumisel on kavas vastu võtta Läänemere regiooni koostöö tegevuskava 2014. – 2015. aastateks.

Riigikogu aseesimehe ja Balti Assamblee presidendi Laine Randjärve hinnangul on koostöö tegevuskava vastuvõtmine vajalik. „Poliitiliste vestluste aeg on ümber ja tuleb keskenduda praktilisele partnerlusele. Vastutusvõimeline, dünaamiline, roheline ja turvaline – need olgu Läänemere regiooni märksõnad,“ leiab Randjärv. „Läänemere regioon võiks olla eeskujuks teistele Euroopa riikidele ja miks mitte ka kogu maailmale,“ lisas Randjärv.

Tippkohtumisel arutatakse NB8 (Nordic-Baltic-Eight) tarkade meeste 2010. aasta raporti rakendamise edusamme Balti riikide ja Põhjamaade koostöö edendamisel. Samuti käsitletakse ühistegevust Euroopa Liidu suunal, Euroopa naabruspoliitika jõustamise kavasid ja Läänemere regioonist juhtiva teadus- ja innovaatikaregiooni kujundamist. Kõne all on ka rändluspoliitika parem korraldus, võitlus inimkaubanduse vastu, regiooni elanikele heaolu ja tervise tagamine ning Läänemere kui ühise mere keskkonna olukorra parandamine.

Balti Assamblee jätkab Gruusia, Ukraina, Armeenia ja Moldova (GUAM) Parlamentaarsele Assambleele suunatud koolitusprogrammide läbiviimist ja kogemuste vahetamist regionaalse parlamentaarse koostöö vallas.

„Meie eesmärk on GUAM-i maid nõustada ja abistada poliitilise, majandusliku ja sotsiaalarengu tugevdamisel. Koostöö tulemusena võib välja kujuneda lumepalli efekt – kui ühes riigis saavutada kindel ja tugev areng, siis on sel positiivne mõju kogu regioonile,“ ütles Randjärv.

Balti Assamblee presiidiumil on kavas arutada ka transpordi- ja taristuprojekti Rail Baltic ümber kujunenud olukorda.

Head Uudised GoodNews