1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kosmonautikapäev toob laupäeval Rahvusraamatukokku kosmosevisionäärid
Kosmonautikapäev toob laupäeval Rahvusraamatukokku kosmosevisionäärid

Kosmonautikapäev toob laupäeval Rahvusraamatukokku kosmosevisionäärid

Foto: AHHAA
Foto: AHHAA

12. aprillil kell 12 toimub Rahvusraamatukogu suures saalis Kosmonautikapäev. Linnarahvale tasuta sündmus sünnib Teaduskeskuse AHHAA ja Raadio 2 koostöös ning pakub tarkust ja meelelahutust, tuues lavale kodumaised kosmosevisionäärid Mart Noorma, Ene Ergma, Mikk Sarve ja Mihkel Kama ning kosmoselauliku Laura.

“Eesti on kosmoseriik – saime selleks tänu meie noorte ehitatud tudengisatelliidile. Kuid kahtlemata ei kavatse Eesti piirduda tudengiprojektidega. Oleme juba kaasa löömas Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) projektides, aasta pärast saab Eesti ESA täisliikmeks ja meie ees avaneb piltlikult öeldes uus universum. Sellest kasvab kasu meie teadusele ja majandusele – tegelikult igaühele,” räägib “kosmosemutt” Ene Ergma, kelle ettekande teemaks on Eesti kosmiline tulevik. Kosmose koloniseerimise võimalustest ning sellest, milline võiks olla Eesti roll planeetidevahelistes lendudes kõneleb meie esimese satelliidi ESTCube-1 projektijuht Mart Noorma.

Rahvaluuleteadlane Mikk Sarv vaatab kosmonautikapäevale läbi kultuuriloolase vaatevinkli ning jutustab eestlastest kui täherahvast. Amsterdami Ülikoolist tuleb kodumaale kõnelema andekas astrofüüsik Mihkel Kama, kes räägib eksoplaneetidest ning maavälise elu võimalikkusest. Sündmuse avab noor astronoomiahuviline Mari-Liis Aru, kes arutleb kosmonautikapäeva tähenduse ja tähtsuse teemal.

Kosmonautikapäeval kõlavad kosmilised kõned ja tähtede muusika, mida esitavad kosmoselauludega “Moonwalk”, “Sädemeid taevast” ja “581C” tuntuks saanud Laura (endine Põldvere, nüüdne Remmel) ning Heldur Harry Põlda ja Tallinna Muusikakeskkooli noored muusikud projektiga “Rockime ilmaruumi”, seda kõike seob luulelehtedega mõistatuslik Marion. Universumi ilu ja imelisust demonstreerib Rahvusraamatukogu seintel Eesti esimese kosmonaudikandidaadi ja harrastusastronoomi Raivo Heina astrofotode näitus. Sündmust salvestab Raadio 2 saade “Hallo, Kosmos!”.

“12. aprillil 1961. aastal lendas kosmosesse esimene inimene Juri Gagarin – see on murranguline ja märgiline päev kogu inimkonnale – meist said kosmilised olendid. Nüüd, 53 aastat hiljem oleme me kosmosesse lennutanud Eesti esimese satelliidi ning planeeritakse inimkonna esimest sammu Marsile. Kogu perele mõeldud kosmonautikapäev laiendab silmaringi ja lahutab meelt, tähistades meie laiemat mõõdet, kosmilisi visioone ja astronoomilisi unistusi põnevate mõtete ja tähtede lauludega,” mõtlevad korraldajad.

Teaduskeskus AHHAA, Raadio 2 ja Rahvusraamatukogu esitlevad:

KOSMONAUTIKAPÄEV

12. aprillil kell 12 Tallinna Rahvusraamatukogus

12.00 – MARI-LIIS ARU – Kosmonautikapäeva tähtsus
12.15 – MIKK SARV – Täherahvas eestlased
12.45 – ENE ERGMA – Eesti tulevik kosmoseriigina
13.15 – 13.45 – Paus
13.45 – MIHKEL KAMA (Amsterdami Ülikool) – Eksoplaneedid, kas Maa sõsarad?
14.15 – MART NOORMA – Eestlased ja kosmose koloniseerimine
14.45 – Muusika: LAURA, HELDUR HARRY PÕLDA, Tallinna Muusikakooli noored projektiga “Rockime ilmaruumi” + RAIVO HEINA astrofotode näitus

Sündmus on kõigile tasuta!

Salvestab Raadio 2 saade “Hallo, Kosmos!”

Head Uudised GoodNews