1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Kristiina Ehin on Tartu ülikooli uus vabade kunstide professor
Kristiina Ehin on Tartu ülikooli uus vabade kunstide professor

Kristiina Ehin on Tartu ülikooli uus vabade kunstide professor

Foto: Kristiina Ehin
Foto: Kristiina Ehin

Eeloleval õppeaastal on Tartu ülikooli vabade kunstide professori ametis luuletaja ja proosakirjanik Kristiina Ehin. Ehini loengusari „Teekond tundva inimese ehk homo sensibilis’e juurde. Loovuse kujundlikud väljakutsed“ kutsub isikupärase kunstilise tunnetuslaadi leidmise teekonnale.

Loengute käigus käsitletakse teekonda tundva inimese ehk homo sensibilis’e juurde, mis võib omakorda viia omapärase kunstiloomingu tekkeni. Inspiratsioon, loovus, kujundlik tunnetuslaad, identiteet ja traditsioon on selle teekonna olulised märksõnad, mida õppejõud käsitleb oma isikliku kirjandusloomingu ning varasema töökogemuse kaudu loovkirjutusõpetajana.

„Kristiina Ehini valimine Tartu ülikooli vabade kunstide professoriks annab Tartu ülikooli üliõpilastele ja loengusarja vabakuulajatele suurepärase võimaluse õppida kirjanikult, kes ammutab inspiratsiooni ühelt poolt eesti
rahvaluulest, teisalt aga sügavast maailmakultuuri tundmisest,“ sõnas Tartu ülikooli filosoofiateaduskonna dekaan professor Margit Sutrop.

Kristiina Ehin on üks tänapäeva tuntumaid ja enim tõlgitud eesti kirjanikke. Tema luuletusi ja jutte on avaldatud 22 keeles, sh šoti, kõmri, makedoonia, udmurdi, prantsuse ja norra keeles. Inglise keeles on Ehinil ilmunud 11 raamatut Ilmar Lehtpere tõlkes.

Et tegemist on ka kodumaal ühe hinnatuima kirjanikuga, näitab see, et tema looming kõlab laulupidudel, Eesti Vabariigi aastapäevakontsertidel, olümpiamängudel ning paljudel teistel esindusüritustel.

Kristiina Ehini loengukursus toimub Tartu ülikoolis sügissemestril kolmapäeviti: 9. septembril, 7. oktoobril, 21. oktoobril, 11. novembril ja 9. detsembril kell 16.15–18 Tartu ülikooli peahoone auditooriumis 232. Loenguid kuulama on oodatud kõik huvilised üle kogu ülikooli ja väljastpooltki. Kevadsemestril 2015/2016 jätkub loovkirjutamise kursus.

Head Uudised GoodNews