1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kristjan Jaagu stipendiumiprogramm sai kümneaastaseks
Kristjan Jaagu stipendiumiprogramm sai kümneaastaseks

Kristjan Jaagu stipendiumiprogramm sai kümneaastaseks

Foto: SA Archimedes

Üliõpilastele ja õppejõududele juba 10 aastat toetusi jaganud sihtasutus Archimedes tähistab sel neljapäeval piduliku vastuvõtuga Kristjan Jaagu stipendiumiprogrammi kümnendat sünnipäeva.

Kümne aasta jooksul on kokku välja kuulutatud 69 taotlusvooru, mille raames on sihtasutusele Archimedes esitatud 4659 taotlust. Stipendiumi on saanud 1890 taotlejat.

„Tänaseks on Kristjan Jaagu stipendiumiga uute teadmiste poole rännanud paartuhat üliõpilast ja Eestis võiks selle tuntust ka Erasmusega võrrelda. Pealegi teevad kaks programmi omavahel koostööd, sest tihti kasutatakse Kristjan Jaagu õpinguteks Erasmuse platvormi,“ sõnas sihtasutuse Archimedes juhatuse esimees Rait Toompere.

„Programmi tulemuslikkuse hindamine on näidanud, et Kristjan Jaak stipendiumiprogramm on paindlik, kuluefektiivne ja üliõpilaste seas populaarne. Kümme aastat tegutsemist on aga muuhulgas parim aeg mõelda sellele, kuidas oleks võimalik veel paremini kõrgharidusmaastikul toimuvate muutustega kaasas käia,“ selgitas Toompere.

Kõige rohkem stipendiume on kümne aasta jooksul saanud doktorandid (1106), järgnevad magistrandid (587) ning õppejõud ja teadustöötajad (197).

Balti Uuringute Instituut viis 2012. aasta alguses läbi Kristjan Jaagu stipendiumiprogrammi hindamise, mis oli toetusprogrammi ajaloos esimene sellelaadne.

„Kokkuvõttes näitas hindamine, et Kristjan Jaagu toetusskeem on üks paremini rakendatud ja laiema spektriga stipendiumiprogramme Eestis, mis on suunatud õigustatult peamiselt magistri- ja doktoriõppe tasandile ning mis näitab Eesti riigi panust kõrghariduse rahvusvahelistumisse ja viimase selget väärtustamist,“ sõnas Merit Tatar Balti Uuringute Instituudist.

„Illustratsiooniks sobib siinkohal hästi ühe intervjueeritud programmi nõukogu liikme kommentaar: „Ma arvan, et see [Kristjan Jaagu programm] on üks ilusamaid asju, mis Eesti kõrghariduspoliitikas on tehtud,“ ütles Tatar.

Programmi sünnipäeva tähistatakse 29.augustil Tallinnas Eesti Teadusteakadeemia saalis piduliku vastuvõtuga Kristjan Jaagu endistele ja praegustele stipendiaatidele, nõukogu liikmetele ning teistele programmiga seotud asjaosalistele.

Head Uudised GoodNews