1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kuhjaveres saab kaasa elada kahekümne kuuele näitemängule
Kuhjaveres saab kaasa elada kahekümne kuuele näitemängule

Kuhjaveres saab kaasa elada kahekümne kuuele näitemängule

Kuhjavere Külateatrite festivali igaaastane patroon on Kalju Komissarov

Suure-Jaani vallas Kuhjavere külas saab tänavu näitemängudele kaasa elada kauem kui varasematel kordadel. Traditsiooniline kultuurisündmus – IX külateatrite festival kestab 16.-18. augustini. Nii mõnigi trupp astub publiku ette esmakordselt.

MTÜ Kuhjavere Küla Seltsi juhatuse esimehe Urve Muki sõnul osaleb  seekordsel külateatrite festivalil kakskümmend kuus näitemänguseltskonda. “Ehkki seadsime etenduse pikkuse piiriks 45 minutit, ei mahtunud etteasted mitte kuidagi ära kahele päevale. Sellest tulenevalt astuvad teatritegijad publiku ette juba 16-ndal ja näitemängupidustused jätkuvad 17. ja 18. augustil. Reedel on üles astumas seitse, laupäeval ja pühapäeval kümme truppi. See tähendab kokku kümme tundi teatrielamusi”.

Kuhjaveres mängitakse nii eesti kui ka välisautoreid, algupärandeid, tuntud lugude ainetel lavastatud lugusid, ei puudu ka komöödiad, kriminullid, samuti ajaloohõnguline ja päevakajaline temaatika. “Näiteks ootame suure põnevusega Võrumaa Krabi külateatri ülesastumist. Krabilased ei avaldagi oma lugu ega sisu enne kui Kuhjavere laval. Sealne lavastaja Marje Mürk on näidendi ise kirjutanud ja lavastanud. Peaaegu pooled näitemängupidustustele tulijatest mängivad Kuhjavere külas esmakordselt. Esimest korda ollakse kohal ka  pealinnast – Salme Rahvateatri algajate trupp mängib “Pöial-Liisit”. Maakondi on kokku esindatud üheksa. Kodumaakonnast Viljandimaalt saabub näitemänguühendusi kaheksa, Ida-Virumaalt ja Järvamaalt kummastki neli, Pärnumaalt kolm , Harjumaalt ja Võrumaalt kaks ning Põlva- ja Tartumaalt üks,” rääkis Urve Mukk.

Organiseerimistoimkond on mõelnud läbi ka mõned muudatused esinemispaigas, mis võimaldavad publikul ja näitlejatel ennast paremini tunda.

“Teatrifestivali patrooniks on jätkuvalt professor Kalju Komissarov, kes oligi see, kes truppide rohkust silmas pidades ütles, et tema taha asi pidama ei jää. Kuigi Kalju Komissarovi töögraafik on endiselt tihe, on tema huvi ja ootus suur, kuidas trupid tänavu üllatavad. Patroon tegeleb iga trupiga vahetult pärast nende etteastet, jagades omi mõtteid ja muljeid nähtud loost,” lisas Mukk.

“Festivali läbiviimisel on oluline roll ka inimestel Kuhjavere naaberküladest. Eks maapiirkonnas tuleb ikka naabritele ka loota. Ühistegevust sõna otseses mõttes korraldamisel ei ole, kuid kõik koostööpartnerid oleme teadlikult valinud Suure-Jaani valla oma ala asjatundjate hulgast, olgu selleks siis toitlustaja, helitehnik, videomees, simmanibänd, parkimiskorraldaja. Mõistagi ootame piirkonna rahvast publikuks. Teater tuleb ju koju kätte,” ütles Kuhjavere külavanem Romeo Mukk.

Head Uudised GoodNews