1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kuidas on lood inimõiguste arenguga Eestis? Välisministeerium kogub arvamusi
Kuidas on lood inimõiguste arenguga Eestis? Välisministeerium kogub arvamusi

Kuidas on lood inimõiguste arenguga Eestis? Välisministeerium kogub arvamusi

1413758_52992954Välisministeerium ootab teiste ministeeriumide ja inimõigustega tegelevate asutuste arvamust arengute kohta inimõiguste valdkonnas Eestis, et esitada need ÜRO inimõiguste nõukogu üldisele perioodilisele ülevaatusele (UPR).

2016. aastal toimub ÜRO inimõiguste nõukogus Eesti teine üldine perioodiline ülevaatus (Universal Periodic Review). Selle 2006. aastal loodud protsessi eesmärk on hinnata inimõiguste alaste standardite ja kohustuste täitmist ÜRO liikmesriikides.

Tegemist on võrdsete ülevaatusega, kus riigid hindavad teisi riike ja annavad üksteisele soovitusi inimõiguste parema tagamise kohta. UPR arutelud toimuvad riigi enda kohta koostatud aruande, valitsusväliste organisatsioonide aruannete ning ÜRO eriprotseduuride kokkuvõtliku aruande põhjal.

Arutelud toimuvad töögrupis, mille töös võivad osaleda kõik ÜRO liikmesriigid ja akrediteeritud valitsusvälised organisatsioonid, kes soovivad riigilt küsida küsimusi või esitada oma soovitusi.

Soovitustest ja arutelust koostatakse kokkuvõte, mis võetakse vastu töögrupi istungjärgul ning kinnitatakse lõplikult inimõiguste nõukogu järgmisel istungjärgul, kus riigile antakse võimalus vastata küsimustele, mis UPR-i ajal vastamata jäid või esitada muid kommentaare.

Head Uudised GoodNews