1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kuivõrd teadlikud on väikesed liiklejad turvavöö kasutamises?
Kuivõrd teadlikud on väikesed liiklejad turvavöö kasutamises?

Kuivõrd teadlikud on väikesed liiklejad turvavöö kasutamises?

Üle-Eestilise turvavöökampaania raames toimus Keila Koolis eile ohutu bussisõidu õppepäev, kus testiti turvavöö töökindlust õhupallidel, õpiti liiklusviisakust ning koondati videoks laste arvamused turvalisest bussisõidust.

Novembrikuu jooksul kestva kampaania raames, mis rõhutab turvavöö kinnitamise olulisust bussides, õppisid lapsed eile Lux Expressi bussis, kuidas turvavööd õigesti kinnitada ja kuidas turvavarustuse kasutamine bussis aitab äkkpidurduse korral ära hoida kukkumist ja võimalikke vigastusi nii endale kui teistele. Lastega koos tehti läbi katse õhupallidega, mis näitas ilmekalt, mis juhtub kinnitamata turvavööga reisijaga, kui buss peaks äkiliselt pidurdama – turvavööga kinnitamata õhupallid lendasid mööda bussi laiali.

Õppepäeval selgitasid turvavöö kasutamise olulisust lastele Keila konstaabel Madis Märdin ja noorsoopolitseinik Liina Soodla. “Lapsed on täpselt samasugused liiklejad nagu meie täiskasvanudki ja kasutavad sageli bussi rohkemgi kui nende vanemad, näiteks ekskursioonidel või teatriskäikudel. Täna teame hiljutise turvavöö reidi valguses, et iga kolmas inimene ei kinnita bussis turvavööd ja paljud ei tee seda üllataval kombel teadmatusest. See aga tähendab, et selgitamist on olnud vähe ja seepärast ongi teavitustöö lastega oluline. Selles vanuses lapsed on väga tänuväärne publik ja tihti on just lapsed need, kes ka oma vanematele liikluseeskirjade täitmist meelde tuletavad,” kirjeldas Märdin laste teadlikkuse olulisust.

Keila Kooli direktor Mait Tõitoja sõnul ei ole selliseid üritusi, kus lastele õpetatakse olulisi ja praktilisi teadmisi, kunagi liiga palju. “Liikluskasvatus peab algama juba maast madalast. Lapsed käivad tihti bussidega erinevatel väljasõitudel ning teadlik käitumine turvavarustuse kasutamisel on oluline. Tihti jääb see vöö peale panemata, sest lihtsalt ei viitsi või on ebamugav. Alles paar nädalat tagasi juhtus meil õnnetus, kus küll keegi õnneks viga ei saanud, aga õpilaste ehmatus oli suur, kui bussijuht oli sunnitud tegema äkkpidurduse. Ja siin ongi vaja selgitada ja veelkord selgitada, et see väike klõps ümber vöö võib olla elulise tähtsusega,” rääkis direktor.

Õppepäeval uuriti, kuivõrd on väikesed liiklejad turvavöö kasutamises teadlikud ja miks nende arvates on tarvis ka bussis nõuetekohaselt turvavöö kinnitada. Laste arvamused koondatakse kokku videoks, mis aitab edaspidi turvalise bussisõidu sõnumit edasi kanda üle Eesti.

Lisaks turvavarustuse kasutamisele bussis õpetati lastele ka bussi ootamist peatuses, bussis käitumist ja viisakust kaasliiklejate vastu, samuti praktilisi oskusi, kuidas vältida asjade kaotamist bussi ja mida teha, kui asjad ikkagi kaduma lähevad.

Turvavöö kinnitamise olulisuse teadvustamiseks bussides toimub novembris Politsei ja Piirivalveamet, Maanteeamet, Lux Express, Simple Express ning Tallinna bussijaama ühine teavituskampaania. Kampaania juhib tähelepanu, et eelkõige algab reisija turvalisuse tema enda käitumisest.

Head Uudised GoodNews