1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuriajalugu
  4. KULTUURIAJALUGU! Kõik teevad haiget
KULTUURIAJALUGU! Kõik teevad haiget

KULTUURIAJALUGU! Kõik teevad haiget

REM andis 25. aastapäeva puhul uuesti välja plaadi „Automatic For The People“, millel on kaasas rohkesti lisalugusid, ja kui silmad lahti hoida, saab seda nüüd palju odavamalt kui eelmise aasta lõpus. 40 euroga 80 asemel, isegi Amazonis, mille hinnad erinevad riikides.

„Automatic For The People“ oli plaat, millega REM ei tuuritanud ja Michael Stipe ei tahtnud sellest ka rääkida. See oli surmaalbum, on Stipe öelnud: elulõpu meditatsioon „Try Not To Breathe“, leinanarratiiv „Sweetness Follows“, enesetapuvastane palve „Everybody Hurts“. Stipe’i vanavanemad olid väga vanad ja ta ise kümmekond aastat Aidsi kartnud. Lisaks oli tema koer suremas. „Võiks arvata, et see pole tõsine asi, aga on,“ ütleb Stipe 25 aastat hiljem.

REM tegi väga julge sammu ja valis avasingliks veniva „Drive’i“. Nende eelmist plaati oli ostetud miljoneid ja MTV oleks mänginud ükskõik millist järgmist uut lugu. „Drive’i“ eeskuju oli David Essexi „Rock On“, milles Essex ka hüüab: „Hey, kid, rock and roll!“ Plaadi eeskujudeks oli ka teisi Stipe’i lapsepõlvelemmikuid 1970. aastatest: Nazareth, Elton John, Patti Smith. Ja Nirvana. „Man On The Moon“ oli Stipe’i arvates valmis, teiste arvates aga vajas veel midagi. Stipe kuulas Nirvanat, kuulis, kuidas Cobain hüüdis pidevalt „yeah!“, pani neid hüüatusi ka REM-i loosse ja kõik olid rahul.

Lugu „Sidewinder Sleeps Tonite” peab bänd nüüd veidi kerglaseks, aga omal ajal tundis, et seda on sünguse keskele vaja. Stipe laulis refrääni „call me when you try to wake her up” nii, et keegi ei saanud sõnadest aru, ja isegi pärast selgitamist ei tea keegi, millest lugu räägib. „Star Me Kitteni“ tööpealkiri oli „Fuck Me Kitten“, aga kui seda Seattle’is miksiti, juhtus külla filmis „Unetu Seattle’is“ osalev Meg Ryan, kes rääkis, et tema lapsepõlves ei lubatud plaati osta, kui sellel leidus sõna „fuck“. REM nõustus. Milleks keelata kellelegi plaati ühe sõna tõttu? Nad pakkusid, et asendavad kolm tähte tärnidega, „f***“, aga neile öeldi, et sellest ei piisaks, hoiatussilt tuleks plaadile ikka.

„Nightswimming” oli üks harv juhtum, kus tekst valmis enne muusikat. Lugu räägib oma aja pidudest, kus tuldi higistena klubist ja mindi tiiki end jahutama. 50 inimest. Stipe on hiljem öelnud, et laul pole autobiograafiline, vaid pigem impressionistlik, plaadi „Reveal“ moodi lõputust suvest ja süütuseajast. Vabariiklastevastane „Ignoreland“ on üks vihasemaid plaadil, kuid oleks Stipe’i arvates võinud olla vihasem.

See värgendus plaadikaanel asus Miamis ühe motelli katusel. REM lindistas seal lähedal ja Stipe pildistas. Plaadinimeks olid seetõttu plaanis „Star“ ja „Think Tank Decoy“, võeti aga bändi kodulinnas Athensis asuva lemmikrestorani slogan.

„Automatic For The People’it“ on ostetud 18 miljonit. Ajakiri Rolling Stone andis 1990. aastatel vaid kolmele plaadile maksimumpunktid ja see on üks nendest.

Konstantin Kuningas

Head Uudised GoodNews