1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Kultuurifestivali Särin teatriprogramm toob välja luulelise eriprojekti
Kultuurifestivali Särin teatriprogramm toob välja luulelise eriprojekti

Kultuurifestivali Särin teatriprogramm toob välja luulelise eriprojekti

Foto: Margus Mikomägi

Raplas 15. – 16. septembril 2017 toimuv eriline kultuurifestival Särin taga seisavad särisevad noored tegijad, kes on ringiga kodulinnas tagasi ning presenteerivad Raplat kui loojate lemmikut väikelinna. Lisaks muusikale, kunstile, kirjandusele ja filmile toob festival publiku ette teatriprogrammi – esinevad Juuru algklasside õpilased, Improteater IMPEERIUM, toimub vestlus Margus Mikomägi ja Loore Martmaga ning etendatakse eriline koostööprojekt “See Uluja Tuul”.

Selleaastane festival Särin algab põneva vestlusega Loore Martma ning Margus Mikomägiga. Teadjamat teatrimeest kui Margus Mikomägi annab otsida. Ta elab Raplas. Tema digitaalses Teatritaskus, mis küll aastatega mitmeks suureks seljakotiks kogutud, on koos arvukalt vestlusi, arvamuslugusid, intervjuusid ja arvustusi Eesti ja Vene ja maailma teatri=kultuuri kohta. Tegijaiks tihti ja ikka ka Raplast läinud näitlejad ja kultuuriinimesed. Ka Margust huvitab küsimus, miks just Raplast tuleb nii palju andekaid näitlejaid, lavastajaid, muusikuid. Panevad sellel aluse siinsed õpetajad? Äkki on Rapla nii igav, et siin lihtsalt peab ise looma? Äkki on väikelinnas rohkem ruumi suurtele mõtetele? Äkki on põhjus hoopis see, et siin linnas on mets käeulatuses. Üheskoos teatriprogrammi juhi Loore Martmaga püütakse sellele salapärale lähemale jõuda.

Improteater IMPEERIUM seekordne etendus “Kujutluse võim” on täielikult improviseeritud, mis tähendab, et kõik sünnib siin ja praegu, midagi eelnevalt kokku leppimata – teksti ei ole pähe õpitud ja mängitavat lugu välja mõeldud. Näitlejad küsivad publiku käest märksõnu ja nendest inspireeritult hakkavad sündima põnevad stseenid, lõbusad sketšid, kaasahaaravad laulud ja vaimukad karakterid. Improteater IMPEERIUMi Imperaalid on kutselised näitlejad, kes kuuluvad veel ka teiste Eesti teatrite draamatruppidesse või tegutsevad vabakutselistena erinevates teatri-, tele- ja filmiprojektides.

Laupäev algab perekeskselt. Lastejooga hommik Särinal on üks lõbus ja mänguline koosolemine pungil õpetlikest lookestest, liikumisest, muusikast, laulmisest, tantsimisest, erinevateks tegelaskujudeks kehastumistest ja muidugi ka joogaasenditest, hingamisharjutustest, märkamistest ja mini-meditatsioonidest. Kõik see aitab lastel mõnusalt uue päeva lainele häälestuda ning toetada loova ja rõõmsa laupäeva kulgu festivalimelus.

Perehommik jätkub armsa Juuru algklasside etendusega “Tistou, roheliste sõrmedega mees”, mis põhineb prantsuse kirjaniku Maurice Druon’i raamatul. See on täiskasvanutele muinasjutt lastest ja lastele muinasjutt täiskasvanutest. Seega võivad käesolevat raamatukest lugeda kõik ja küllap nii suured kui ka väikesed leiavad sellest mõndagi, mille üle järele mõtelda.

Teatriprogrammi lõpetab põnev ambientsetel heli- ja visuaalsetel maastikel rändav luuleline erilavastus “See uluja tuul”, mis on kirjanik Mathura tõlge David R. Slavitti luulekogust kolme Gröönimaa luuletaja teostega. “See uluja tuul” koosneb luuletustest, mis on oma olemuses väga loodusekesksed ning inimese rollist ja suhtest sellesse. Lavastus on koostöös muusiku Mick Pedaja, videokunstniku Alyona Movko ning näitlejate Maili Metssalu ning Risto Vaidlaga.

Teatriprogrammi juht on näitleja ja lavastaja Loore Martma, kes toob välja programmi mitmekesisuse: “Selle aasta Särina teatriprogramm püüab anda ülevaate kohalikust teatrimaastikust nii noorele kui vanale, nii naljasõbrale kui nõudlikumale teatrigurmaanile, lastesõbralikule publikule kui vestlusõhtuid armastajale. Teatrit saab mõlemal päeval, nii hommikul kui õhtul!”

Kultuurifestival Särin toimub juba teist aastat ning toob 15.-16. septembril kaheks päevaks Kultuuriklubi BAASi ja Loomeruumi Raplasse mõnusa atmosfääriga olemise. Piletid on saadaval Piletilevis. Kultuurifestivali Särin programmist leiab kirjanduse ja kunstiprogrammi, teatrit, muusikat ning tegevusi ka lastele. Eelmisel aastal pälvis festival SÄRIN Raplamaa Aasta Tegu 2016 peapreemia.

Head Uudised GoodNews