1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Kumu kõnetab erinäitusega
Kumu kõnetab erinäitusega

Kumu kõnetab erinäitusega

Esimese septembri „Tarkusepäeva“ kultuurseks tähistamiseks külastasin Eesti Kunstimuuseumi KUMU erinäitust „Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades“.

Liigutavad eksponaadid Tallinnast pärit renessansikunstnikult on KUMU alumisel korrusel üleval juba 8. juunist alates ja ootavad avastajaid kuni 16. septembrini.

Oli hingekosutav elamus, vahetult pärast Taasiseseisvumispäeva, sest see näitus koondab kokku autori haruldased maalid kogu maailmast, tõestades taaskord väikese Eesti kultuurilist mõju rahvusvahelisel areenil. Tegemist on geniaalse kosmopoliidiga, sest taevaliku andega Michel Sittow oli Eesti juurtega renessansiajastu rändav õukonnakunstnik, kelle filigraansed pintslitõmbed on jätnud endast kõikjale maha surematud värvikirkad pärlid.

Läbi paljude portreede ja pühapiltide avanesid eestlaste ja välisturistide silmadele ja hingele lummavad esindusteosed, mille abil võis tunnistada suure meistri ülevat fenomeni.

Näitus annab ajaloolise ülevaate köitva kunstniku eluteest ja karjäärist ning esitleb Euroopa linnu ja õukondi, kus ta oma võluvate visanditega imesid ilmale toonud. Teadaolevalt töötas Tallinna päritolu Sittow Hispaania, Taani, Madalmaade ning arvatavalt ka Inglismaa õukondades, kuni naasis Eestisse kodulinna, kus koletu katk tema maistele imetegudele igaviku pitseri peale lõi.

Näituse kahes eraldi ruumis saab maalide imetlemisele vahepalaks vaadata kahte lühifilmi, milles analüüsitakse kunstikangelase tööviise, saavutusi ja eripärasid ning süüvitakse tema kuulsamatesse töödesse.

Kunstiliselt sügavuti puudutav isikunäitus sajandite tagusest Tallinna taustaga geeniusest aitab ehedalt taasavastada väikese Eesti tuntavat kultuurilist mõju suurele maailmale. Õnneks on erinäitus veel avatud septembri keskpaigani, et kõik huvilised saaksid osa täiusliku eneseteostusega talendi loomingust. Möödaniku müstilisest meistrist, kes olnud kunstiajaloolastele pikka aega mõistatuseks ning kelle maalid käivitavad iga loomingulise isiku sisemuses inspiratsioonisädeme.

Andre Tamm

Head Uudised GoodNews