1. Avaleht
  2. Kunst
  3. KUNSTINÄITUSED ART PRIORIS! Piia Ausman: näitused loovad Art Prioris vahelduvaid meeleolusid ja rütme
KUNSTINÄITUSED ART PRIORIS! Piia Ausman: näitused loovad Art Prioris vahelduvaid meeleolusid ja rütme

KUNSTINÄITUSED ART PRIORIS! Piia Ausman: näitused loovad Art Prioris vahelduvaid meeleolusid ja rütme

Ducker-Kivine-kallas
Dücker “Kivine kallas”

Kunstirestorani Art Priori suures saalis võib möödunud aasta lõpust näha näitust “Baltisaksa kunsti roll Eestis”, samas on teise korruse saalis endiselt nauditav ekspositsioon 1960. aastate Eesti kunstnike loomingust ja VIP-saalis on väljas 15.-17. sajandi saksa ja flaami kunstnike teoseid.

Art Priori esindaja, Haus Galerii omanik ja kuraator Piia Ausman rääkis, et esimese korruse suures saalis on välja pandud kümmekond tuntud suureformaadilist figuraalkompositsiooni ja loodusmaali, mille autoriteks on Eesti juurtega baltisaksa kunstnikud, kellest võib kõneleda rahvusvahelises mastaabis, nagu Oskar Hoffmann, Eduard von Gebhardt, Eugen Gustav Dücker jt. Nende teosed on valminud 19. sajandi teise poole klassikalise kunsti perioodil, need kunstnikud kuulusid Düsseldorfi koolkonda, mis lähtus euroopalikest ja rohkem kosmopoliitsetest suundadest, samas kui tolle aja Eesti kunstnikud alustasid mõneti algusest, iseendast ja modernsetest kunstisuundadest.

Hoffmann "Eesti taluõu"

Hoffmann on tuntud rohkem suurejooneliste mere- ja maastikumaalide poolest, Gerbhardt nägi end Euroopa maali- ja usutraditsioonide jätkajana, mitte uue maailma loojana, Dücker aga pöördus ülemaailmsest edust hoolimata sageli sünnikohta Saaremaale, kus valmisid ka mitmed tema kõige nimekamad tööd, mida saab kõrvutada tema teise lemmikpaiga Rügeni saarega.

Hoffmann "Läänemere lained"

Teine ekspositsioon ühendab endas möödunud sajandi 60-te aastate avangardistlike Eesti kunstnike teoseid, kes viljelesid vastukaaluks 1950. aastate realistlikule kunstile abstraktset novaatorliku suunitlusega kunsti. Seal on väljas Malle Leisi, Edgar Valteri, Leonhard Lapini, Elmar Kitse, Erich Haameri ja teiste tolle perioodi kunstnike teoseid.

Hirv "Vaikelu ploomide ja punase sõstraga"

“Need kaks näitust loovad Art Prioris vahelduvaid meeleolusid ja rütme,” arvab Piia Ausman. Pidid on pärit erakogusest ja neid võib Art Prioris nautida veebruari lõpuni.

Lisainfo www.artpriroi.ee

Head Uudised GoodNews