1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Küsitluse tulemused! Kui kindlad saavad erakonnad oma toetajatele olla?
Küsitluse tulemused! Kui kindlad saavad erakonnad oma toetajatele olla?

Küsitluse tulemused! Kui kindlad saavad erakonnad oma toetajatele olla?

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi poolt novembris tellitud küsitluses uuriti, kui suure tõenäosusega inimesed ühe või teise erakonna poolt hääletaksid. Antud küsimuse põhjal selgub, et kõige kindlamad on oma valikus EKRE ja Keskerakonna toetajad, samas märkimisväärse reitinguni jõudnud Eesti 200 seis tundub olevat ebakindel. Küsitluse viis novembri lõpus läbi Turu-uuringute AS.

Inimestele esitati küsimus: “Milline väärtus skaalal 0-st 10-ni iseloomustab kõige paremini tõenäosust, et Te üldse kunagi annate oma hääle järgnevatele erakondadele?”. Võimalik oli hinnata oma hääletamise tõenäosust lisaks parlamendis esindatud erakondadele ka Roheliste, Eesti 200 ja Elurikkuse Erakonna kohta. Lisaks küsiti inimestelt tavapärane erakondliku eelistuse küsimus: “Kui järgmisel pühapäeval toimuksid Riigikogu valimised, siis millise erakonna poolt Te oma hääle annaksite?

“Nende kahe küsimuse vastuseid koos analüüsides on võimalik näha, kuivõrd lojaalne ühe või teise erakonna toetajaskond võiks olla,” kommenteeris Ühiskonnauuringute Instituudi analüütik Tanel Paas. “Kui vastaja ütleb, et ta valiks järgmisel pühapäeval Reformierakonda ning hindab tõenäosust Reformierakonna poolt üldse hääletada skaalapunktiga 10, siis ilmselt on tegemist väga kindla Reformierakonna toetajaga,” jätkas Paas.

Valimiskünnist ületavate erakondade kindlate toetajate osakaal on järgmine:(vastajad, kes hindavad tõenäosust enda eelistatud erakonna poolt hääletada skaalapunktiga 10):

EKRE-l 65%

Keskerakonnal 62%

Reformierakonnal 50%

Isamaal 48%

Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal 47%

Eesti 200-l 22%

“EKRE ja Keskerakonna arvelt on teistel erakondadelkõigekeerulisem oma toetust kasvatada, kuna nende toetajate seas on enim neid, kellel puuduvad praegusele eelistusele alternatiivid,“ märkis Paas. “Samas Eesti 200 toetajate puhul pole praegune eelistus kuigi kindel ning see võib lõpuks mõne muu erakonna poole kalduda. See pole muidugi üllatav, kuna Eesti 200 puhul puudub selgus ideoloogia, programmi ja kandidaatide osas,” selgitas Paas. 

Sama küsimus esitati Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud uuringus vastajatele ka selle aasta jaanuaris ning aasta algusega võrreldes on väga kindlate toetajate osakaal kasvanud EKRE-l, Keskerakonnal ja SDE-l. Samas Reformierakonnal ja Isamaal on see jäänud põhimõtteliselt samaks.Vabaerakonna kindlate toetajate osakaal oli aasta alguses 22% ning tänasel päeval on sisuliselt olematu.

Küsitluse viis läbi Turu-uuringute AS 20.-25. novembrini, mille raames küsitleti veebikeskkonnas 1000 18-aastast ja vanemat Eesti Vabariigi kodanikku.

Head Uudised GoodNews