1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Laine Randjärv: laulupeod sillutavad Balti riikide teed Euroopasse
Laine Randjärv: laulupeod sillutavad Balti riikide teed Euroopasse

Laine Randjärv: laulupeod sillutavad Balti riikide teed Euroopasse

Laulupidude traditsioon on üks Eesti ning ka teiste Balti riikide visiitkaarte, mis kinnitab meid Euroopa kultuurikaardile, toonitas Riigikogu aseesimees Laine Randjärv oma sõnavõtus Schleswig-Holsteini muusikafestivali poodiumiarutelul. Saksamaal Schleswig-Holsteini liidumaal toimuv muusikafestival on oma 130 000 külastajaga üks Euroopa suurimaid. Tänavusel festivalil on pandud rõhk Balti riikide muusikale.

Festivali poodiumiarutelu teemal „Kultuur ja Majandus: Balti Perspektiivid Euroopale“  keskendus eelkõige Balti riikide ja teiste Euroopa riikide kultuurialase koostöö küsimustele, kõne all oli ka majanduskoostöö ning teaduse ja kõrgkoolide osatähtsus.

„Euroopa rahvaste kultuurides on palju ühisjooni, aga samas on kõigil näidata midagi omanäolist,“ märkis Laine Randjärv. „Laulupidu on erakordne platvorm kutsumaks kokku palju erinevaid rahvaid, tutvustades neile piirkondlikku kultuuri, kuid samas integreerides Euroopa elanikke omavahel.“

„Balti riikide koostöö loometööstuses võiks olla meie edu võti Euroopa kultuuriturul,“ leidis Randjärv. „See on võimalus panustada ühekorraga nii majanduse, kultuuri kui Euroopa riikide vaheliste suhete arengusse.“ Schleswig Holsteini muusikafestivali juht Rolf Beck ütles, et iga geograafilises mõttes väike Balti riik omab kultuuri alal suurriigi mõju ja jõudu.

Lisaks Randjärvele osalesid poodiumiarutelul Läti peaminister Valdis Dombrovskis, Leedu haridus- ja teadusminister Dainius Pavalkis ja  Schleswig-Holsteini justiits-, kultuuri- ja Euroopa asjade minister Anke Spoorendonk. Arutelu juhtis Schleswig-Holsteini endine peaminister Björn Engholm.

1986. aastal alguse saanud Schleswig-Holsteini muusikafestival kuulub kõige esinduslikumate rahvusvaheliste kultuuriürituste hulka. Igal aastal valitakse korraldajate poolt välja üks riik või piirkond, kelle muusikale pööratakse enim tähelepanu. Tänavu on selleks piirkonnaks kolm Balti riiki.

Head Uudised GoodNews