1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Laine Randjärv: leian, et on ääretult vajalik, et poliitiliste otsuste tegemisse oleks kaasatud rohkem naisi
Laine Randjärv: leian, et on ääretult vajalik, et poliitiliste otsuste tegemisse oleks kaasatud rohkem naisi

Laine Randjärv: leian, et on ääretult vajalik, et poliitiliste otsuste tegemisse oleks kaasatud rohkem naisi

Olen saanud elukogemusi erinevatest kohtadest ja valdkondadest ning usun, et need kõik on olulised tegemaks poliitikas tasakaalustatud ja inimeste erinevaid vajadusi arvestavaid otsuseid. Meie riik ei ole veel valmis!

Eesti kultuur peab püsima

Kandideerin Riigikokku Harju- ja Raplamaal. Minu eriala on seotud muusika, kultuuri ja haridusega ning nende valdkondadega soovin tõsiselt tegelda ka edaspidi. Leian, et Reformierakonna ideed ja plaanid aitavad meie riigi põhiseaduse preambulas eraldi nimetatud eesti keele ja kultuuri hoidmisele ning arendamisele kaasa.

Veel on tarvis mõelda laste ja noorte huvitegevusele, laulu- ja tantsupidude traditsiooni kestmisele, koorijuhtide järelkasvule ja paljule muule. Hoolt ja taastamist vajavad meie kirikud kõikjal üle Eesti. Kasvatamist ja majandamist nõuavad ka meie metsad.

Olen olnud poliitikas 16 aastat. Läbinud erinevaid etappe nii kohalikus omavalitsuses, Vabariigi Valitsuses kui Riigikogus. Nendes ametites on olnud häid võimalusi panustada Eesti ellu – seda nii arendavate ideede kui ka käegakatsutava ja silmaga nähtava abil. Seetõttu soovin eeloleva 4 aasta jooksul jõuda kokkulepeteni, mis väärtustavad meie õpetajaid, olgu tavakoolides või huvialakoolides, meie dirigente ja rahvatantsujuhte, et kauaaegne oluline kultuuritraditsioon – Laulu- ja Tantsupidu ikka kestaks.

Uuendusena oleme programmitoimkonnas leidnud, et riiklike muuseumide külastamine peaks kuni 19-aastastele noortele olema riigi poolt toetatud, sest sealt õpitav avardab silmaringi ning aitab paremini mõista ka oma riigi traditsioone ja juuri. Loomemajandus – see on ettevõtlus kultuurivaldkonnas. Leian, et noorte ettevalmistus igal alal peaks aitama olla ettevõtlik, et elus paremini hakkama saada.

Naised poliitikasse 

Leian, et on ääretult vajalik, et poliitiliste otsuste tegemisse oleks kaasatud rohkem naisi. Naised ei ole poliitikas meestest paremad või halvemad. Naised on lihtsalt looduse poolt teistsuguse lähenemisega mitmetesse küsimustesse. Kuna üle poole Eesti elanikkonnast moodustavad naised, siis võiksid nad erinevate elukorraldusega seotud teemade juures rohkem panustada oma isiklikku elukogemust. Naiste mõte ja panus peaks olema arvestatavam ja nähtavam.

Minust

Olen ema ja vanaema ja elukutselt koorijuht ja muusikaõpetaja. Selline elukogemus on vajalik, et otsused poliitikas oleksid tasakaalustatud ning erinevaid inimesi arvestavad. Mul on 2 täiskasvanud tütart (Marit on 32-aastane ja Liine 28-aastane). Vanem on kahe toreda lapse (kellest üks on ka koolilaps juba) ema ja töötab oma pere ettevõttes, mis annab tööd Jõgeva linnas umbes sajale inimesele. Tal on kommunikatsioonimagistri kraad Tartu Ülikoolist. Liine lõpetas magistriõpinguid Tartu Ülikooli majandusteaduskonnas ja töötab põnevas startup ettevõttes nimega Scoro.

Professionaalses töös on olnud mulle oluline Vanemuise Kontserdimaja rajamine ja käivitamine, töö Tartu linnapeana, kogemused EV kultuuriministrina ning palju põnevat tegutsemist Riigikogu aastatel – nii aseesimehe, Balti Assamblee presidendi kui kultuurikomisjoni esimehena.

Vabal ajal meeldib mulle reisida, enamasti valin kultuurireisid. Suurt rahulolu pakub töö oma kahe kooriga, kellest üks – 30aastane kammerkoor on Tartus ja teine – 3aastane meeskoor on Tallinnas. Tegelen ka raamatute koostamise, toimetamise ja kirjutamisega. Tänaseks on neid kogunenud juba 10. Mulle meeldib väga teha ka käsitööd, pildistada loodust ja niita aias muru.

Laine Randjärv 

Head Uudised GoodNews