1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Läinud aasta parimad pressifotod on selgunud
Läinud aasta parimad pressifotod on selgunud

Läinud aasta parimad pressifotod on selgunud

1099410_80302532Eesti Ajalehtede Liidu (EALL), Eesti Pressifotograafide Liidu (EPFL) žürii valis 16. jaanuaril 1135 foto seast mulluse aasta pressifoto ning parima uudis-, olemus-, spordi- ja portreefoto.

Žüriisse kuulusid  Postimehe vastutav väljaandja Mart Luik, fotoajakirja Positiiv dokumentaal- ja portreefoto toimetaja Annika Haas ja teletoimetaja Rasmus Kagge. Välismaalt oli žüriis Soome fotoajakirja Photo Raw Magazine peatoimetaja Hannamari Shakya ning Venemaalt agentuuri AP fotograaf ja fototoimetaja Ivan Sekretarev.

Märksõnadena võib välja tuua, et finalistide hulgas oli tänavu oluliselt rohkem maakonnalehtede fotograafide tööd.

“Žüriil läks tuliseks aruteluks, sest finalistide osas oli tase väga kõrge. Silma paistis temaatiline mitmekesisus, väga laia ampluaaga olid pildid. Kummaline oli aga see, et mõned teemad olid justkui puudu, justkui kõige suuremad uudiste teemad – näiteks sündmused Ukrainas, olid esitamata jäänud tööd,” kommenteeris vahetult pärast konkursi töid tänavune žürii esimees Mart Luik.

“Oli lõbus ja tore, oluliselt parem kui ma ootasin. Mulle meeldis, et oli teemade rohkus, võiks ju eeldada, et kui aastas on umbes kümmekond suuremat teemat, siis on enamus pilte vaid nendnest, seda siin ei olnud,” tunnustas uudisteagentuuri AP Moskva toimetuse fotograaf ja fototoimetaja Ivan Sekretarev. “Mulle meeldis, et ei olnud vaid mõned head näited tõeliselt heast fotograafiast, vaid neid oli erinevaid. Tundub et Eestis on palju häid fotograafe.”

Siiski, üle tuhande foto läbivaatamise järel tundus kohati fotode keskmine tase madal.

“Kohati oli fotode tehniline tase madal: fotograafid peaksid õppima selgeks parimad tehnilised tasemed. Kaamerad muutuvad järjest paremaks, aga tundub, et fotograafid muutuvad järjest laisemaks. Suurim mure on see, et mõtteid ja mõtlemist tundub olevat vähe. Oluline on instinkt, aga ka mõtlemine,” soovitab Hannamari Shakya meeles pidada vana kuldreeglit, mis enne võttele minekut läbimõelda. “Viis “kaksisveed”: Why, when, who, what, where (Miks, millal, kes, mis ja kus) peaks olema alati läbimõeldud.”

Kokku laekus konkursile 688 tööd, pildifaile koos fotoseeriatega oli 1135. Neist 222 kandideeris parimale olemusfotole, 158 parimale portreepildile. Spordikategoorias võistles 92 fotot ning parimale uudisfoto preemiale kandideeris 158 uudispilti.

Kategooriate lõikes võitnud tööde hulgast valis žürii omakorda parima töö, mis pälvis tiitli „Aasta Pressifoto 2014“.

Žürii avalikustas reedel nominendid. Võitjad tehakse teatavaks EALLi korraldataval pressipeol 6. märtsil.

Iga kategooria võitja saab diplomi ja 640 euro (neto) suuruse preemia. „Aasta Pressifoto 2014“ autor pälvib lisaks veel 640 euro (neto) suuruse preemia.

Info nominentide kohta leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews