1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. LAPSED ÕPIVAD KIIRESTI! Lastele tasub maast madalast sorteerimist õpetada
LAPSED ÕPIVAD KIIRESTI! Lastele tasub maast madalast sorteerimist õpetada

LAPSED ÕPIVAD KIIRESTI! Lastele tasub maast madalast sorteerimist õpetada

Lastele tasub maast madalast sorteerimist õpetadaEile Telliskivi loomelinnakus toimunud kirbufestivalil õpetas Eesti Pakendiringlus lastele ja nende vanematele jäätmete sorteerimist ning tutvustas huvilistele pakendite taaskasutamisel valmivaid tooteid. Päeva jooksul käis jäätmete sorteerimist õppimas pea 150 last.

Eesti Pakendiringluse juhi Aivo Kanguse sõnul on sorteerimine jõukohane isegi väikestele lastele.

“Täna mänguliselt jäätmete sorteerimist õpetades nägime ilmekalt, et prügi sorteerimisega tulevad toime igas vanuses lapsed. Palusime lastel jaotada erinevaid jäätmeid paberi ja papi, klaasi, segapakendite ning olmejäätmete konteineritesse. Kui olime kord juba sorteerimise loogika ära selgitanud, suutsid lapsed laiendada neid põhimõtteid väga erinevatele jäätmetele. Lapsed on loomult uudishimulikud ja õpivad kiiresti,” rääkis Kangus.
Lastele tasub maast madalast sorteerimist õpetada2

“Kuna jätkuvalt levib inimeste seas müüte, et sorteerimine on mõttetu ja jäätmed ladestatakse niikuinii kõik ühele prügimäele, siis otsustasimegi teha Telliskivisse näitliku väljapaneku, kus saab oma silmaga näha, mismoodi näeb välja kasutatud kilest toodetud helves või plastikust tehtud graanulid. Kõik saadused, mida Telliskivis näeb, on toodetud Eestis, seega toimub jäätmete väärindamine siinsamas kohapeal,” rääkis ta.
Lastele tasub maast madalast sorteerimist õpetada3
Ainuke põhjus, miks jäätmed lõpetavad kas prügimäel või põletusahjus on see, et inimesed neid korralikult ei sorteeri. “On oluline aru saada, et pakend ei ole prügi – näiteks nii klaasi kui metallpurke saab pea lõputult uuesti taaskasutada kui need vaid õigesse konteinerisse sorteeritaks,” lisas Kangus.

Telliskivi loomelinnakus asuvas klaaskuplis ja selle lähiümbruses asuv pakendiinstallatsioon jääb avatuks kuni 20. septembrini. Huvilistel on võimalik oma silmaga näha, mis saab erinevatest pakendijäätmetest edasi pärast nende kodust sorteerimist.

Head Uudised GoodNews