1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. LASTE JA NOORTE NIMEL I Eesti liitus üleskutsega säilitada konfliktiolukorras laste ja noorte haridus
LASTE JA NOORTE NIMEL I Eesti liitus üleskutsega säilitada konfliktiolukorras laste ja noorte haridus

LASTE JA NOORTE NIMEL I Eesti liitus üleskutsega säilitada konfliktiolukorras laste ja noorte haridus

Eesti kiitis täna, 3. aprillil ametlikult heaks niinimetatud ohutute koolide (Safe Schools) deklaratsiooni. Deklaratsiooni eesmärgiks on kaitsta õigust haridusele ja hõlbustada haridustee jätkamist konflikti olukorras.

Paljudes konfliktides  hävib nii koolitaristu kui ka terve põlvkonna võimalus saada haridust. Eesti seisab laste õiguste kaitse eest relvakonfliktides ka ÜRO Julgeolekunõukogu valitud liikmena.

Deklaratsioon tunnustab ühtlasi Julgeolekunõukogu järjekindlat tööd laste ja relvakonfliktide küsimuses, sealhulgas ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone 1998 (2011) ja 2143 (2014). Julgeolekunõukogu on tungivalt soovitanud kõikidel relvakonflikti osalistel hoiduda tegevusest, mis tõkestab laste juurdepääsu haridusele.

Poliitiline deklaratsioon saadab olulise signaali, et vaja on kaitsta koolide ja ülikoolide ohutust ning säilitada nende läbi turvaline keskkond lastele ja noortele maailma kriisikolletes. Just nemad on sageli relvakonfliktides kõige haavatavamad. Üheskoos deklaratsiooniga liitumisele avaldab Eesti toetust ka sellega seotud juhistele.

Deklaratsiooni algatajaks on Norra. Koos Eestiga on tänaseks päevaks liitunud 103 riiki. Deklaratsioon ning selle suunised pakuvad välja printsiibid rahvusvahelise humanitaarõiguse tõhusamaks rakendamiseks, kuid ei sea riikidele õiguslikke kohustusi.

Deklaratsiooni täistekst!
Loe lähemalt!

Head Uudised GoodNews